Najbogatiji Britanac uložio 500 miliona funti u razvoj elektroautomobila – pa odustao

Dodajte komentar

Poput Ilona Maska, ser Džejms Dajson je imao ideju da pokrene proizvodnju ekskluzivnih automobila na struju, ali na kraju ipak nije ostvario svoj san.

Britanska kompanija Dyson, u vlasništvu inovatora Džejmsa Dajsona, poznata je po svojim usisivačima i kućnim aparatima radikalno drugačijeg dizajna i vrlo dobre funkcionalnosti, ali i po visokim cenama tih proizvoda.

A onda, u septembru 2017. ser Džejms Dajson je obelodanio plan da do 2020. godine predstavi “potpuno drugačiji” električni automobil. Kako je tada naveo, u projekat njegovog razvoja trebalo je da uloži čak 2 milijarde funti.

Automobil je trebalo da bude specifičnog dizajna i namijenjen ekskluzivnoj ciljnoj grupi kupaca, a ne masovnoj prodaji – što je plan sličan onom koji je imao Ilon Mask kada je početkom ovog vijeka osnova kompaniju Tesla za proizvodnju luksuznih i brzih električnih automobila.

Međutim, u oktobru 2019, nakon nekoliko godina razvoja i potoršenih 500 miliona funti, Dajson je shvatio da njegov projekat ipak neće donijeti očekivane rezultate. Pošto je pokušao da pronađe kupca za tehnologiju i koncept, i u tome nije uspio, i zvanično je odlučio da od svega digne ruke.

Pola godine kasnije, ser Džejms Dajson je u razgovoru za Sandej tajms otkrio kako je trebalo da izgleda njegov ekskluzivni električni automobil koji je tokom razvoja imao kodnu oznaku N526.

Sa dužinom od 5 metara, širinom od 2 metra i visinom od 1,7 metara, N526 je zamišljen kao vozilo u koje komforno može da se smjesti do sedam osoba.

Prototip sa fotografije izgleda kao krosover sa velikim točkovima i niskom siluetom, kao i veoma zakošenim vjetrobranskim staklom.

Dyson N526 na tržištu je trebalo da se suprotstavi Teslinom Modelu X, ali nakon odustajanja britanske kompanije od daljeg razvoja ovog automobila, to se neće dogoditi. Bilo je predviđeno da cijena ovog automobila startuje od 150.000 funti.

Ser Džejms Dajson se smatra najbogatijim Britancem, a procjenjuje se da je “težak” oko 16 milijardi funti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *