“Građani više podizali novac i kredite tokom epidemije”

Dodajte komentar

Tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa, građani su više podizali novac i kredite nego što je to uobičajeno. Prave rezultate o poslovanju banaka u odnosu na prošlu godinu imaćemo na kraju drugog kvartala, a to će biti krajem juna, rekao je gostujući u jutarnjem programu Televizije Vijesti “Boje jutra” Nebojša Đoković iz Udruženja banaka Crne Gore.

Crnogorske banke prošle godine  bile su na istorijskom maksimumu.

Očekivalo se dosta u 2020. godini, ali sve je pandemija poremetila.

Bankama sigurno nije odgovarala ova situacija, iako su spremno dočekale ovo stanje.

“Imamo rezultate banaka do 31. marta, a jasniju sliku poslovanja u odnosu na prošlu godinu, imaćemo krajem drugog kvartala, tačnije krajem juna, gdje očekujemo lošije rezultate”, rekao je Đoković.

Đoković je dodao da je saradnja sa Centralnom bankom bila intenzivna od prvog dana.

“Imamo  vijesti od ove institucije da naše banke imaju novih 70 miliona eura na raspolaganju. Druga mjera je fleksibilni pristup kreditima koji su reprogramirani. Od države, banke očekuju dodatna sredstava”, rekao je Đoković.

Prema njegovim riječima, banke su uspješno odradile proces moratorijuma.

“Za moratorijum je bilo veliko interesovanje građana i privrednika. Kroz ovaj procese oslobodilo se novih 70 miliona eura. To je bio dobrovoljan proces, međutim bilo je slučajeva gdje su ljudi prekidali moritorijum”, istakao je Đoković.

Đoković je dodao da je pozitivno u koroni to što su građani više počeli da koriste elekrtronsko plaćanje i elektronskih usluge.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *