Banke ranjivije na cyber napade tokom pandemije koronavirusa

Evropska centralna banka podsjeća banke na njihovu ranjivost na IT i cyber-rizike tokom aktualne pandemije coronavirusa.

ECB primjećuje kako su banke u regiji postale izuzetno oslonjene na informatičke sisteme zbog zdravstvene krize, što je dovelo do privremenog zatvaranja podružnica i uvođenja daljinskih radnih aranžmana u neviđenim razmjerima.

– Što se više banke oslanjaju na IT sisteme, to su ranjivije na IT i cyber rizik, navodi ECB . “Osiguranje sveobuhvatne informatičke i cyber sigurnosti stoga je neophodno.

ECB-ova mapa rizika za 2020. godinu identifikovala cyber kriminal i nedostatke u IT-u kao jedan od prva tri rizika s kojima se trenutno suočava bankarski sistem eurozone.

U martu je ECB savjetovala banke da proaktivno procjenjuju i testiraju kapacitet svoje postojeće IT infrastrukture, posebno u svjetlu potencijalnog povećanja cyber-napada i moguće veće pouzdanosti na usluge daljinskog bankarstva. Banke su takođe ohrabrene da procjenjuju rizik povećanja prevara vezanih uz cyber sigurnost usmjerenih na njih ili njihove klijente.

ECB kaže da je posljednja analiza bankarskog IT rizika utvrdila da su bolje pripremljene institucije one u kojima članovi odbora imaju viši nivo IT stručnosti.

Analiza također pokazuje da kritične bankarske usluge mnogih banaka i dalje ovise o prestanku radnog vijeka i da se upotreba IT outsourcinga povećava, a neke se banke koncentrišu na samo jednog pruđaoca usluga, što je jasna crvena zastava za nadzorna tijela.

Check Also

Tržišta nekretnina širom svijeta se hlade

Cijene stambenih nekretnina vidljivo se hlade širom svijeta, glavni je zaključak analize internet portala Global Property …

Leave a Reply

Your email address will not be published.