Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa

Dodajte komentar

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji skok Wall Streeta jer je ulagače ohrabrila vijest o obećavajućim rezultatima eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 1,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,5 i 1,8 posto.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar prema korpi valuta oslabio. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,74 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 100,38 bodova.

Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 107,10 na 107,35 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,0910 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0825 dolara.

Podršku euru pružila je vijest da su Njemačka i Francuska predložile fond za oporavak, vrijedan 500 milijardi eura, kako bi se pomoglo državama i regijama koje su najviše pogođene koronakrizom.

Cijene su nafte, pak, nastavile da rastu. Na londonskom je tržištu jutros cijena barela porasla 1,2 posto, na 35,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,7 posto, na 32,70 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *