Za potpuni oporavak američke ekonomije potrebna vakcina

Šef Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao je da bi oporavak američke ekonomije mogao da traje do naredne godine, a da će pun oporavak možda zavisiti od razvoja vakcine za koronavirus.

“Ekonomija će se oporaviti. Možda će biti potrebno dugo vremena… možda do kraja naredne godine. Zaista ne znamo”, rekao je Pauel u intervjuu za televiziju Si-Bi-Es, čiji su dijelovi emitovani u programu “Face the Nation”.

“Pod pretpostavkom da nema drugog talasa koronavirusa, mislim da će se ekonomija postojano oporavljati do druge polovine ove godine. Da bi se ekonomija oporavila u potpunosti, potrebno je da ljudi imaju puno povjerenje, a to će možda čekati razvoj vakcine”, rekao je Pauel.

Američka Centralna banka odobrila je niz programa za pomoć kompanijama i finansijskim tržištima tokom pandemije i za sprečavanje kraha preduzeća tokom borbe protiv koronavirusa.

U Sjedinjenim Državama je od koronavirusa oboljelo više od 1,4 miliona ljudi, dok je blizu 90 hiljada preminulo.

Gotovo svih 50 američkih država je počelo da popušta restriktivne mjere, iako prema analizi agencije Rojters samo 14 ispunjava smjernice federalne vlade za ukidanje restrikcija.

Check Also

Od 19. jula počinju letovi između Luksmeburga i Crne Gore

Od 19. jula počinju letovi između Luksemburga i Tivta, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *