Upotreba bankomata – kako da vam gotovina uvijek bude dostupna?

Dodajte komentar

Od termina za posjetu frizerskom ili kozmetičkom salonu dijeli vas svega nekoliko minuta, a kada otvorite novčanik, vidite da vas dijeli i nedostatak gotovine? Shvatate da u rekordnom roku morate stići do najbliže filijale vaše banke koja u tom periodu radi i na putu do nje nadate se da ispred neće biti gužva zbog koje ćete uveliko probiti dugo čekani tretman u salonu? Stvar se dodatno komplikuje ako se nalazite u taksiju, jer je kruženje i viša cijena vožnje neizbježna.

Spas u situacijama kada plaćanje karticom nije opcija krije se u bankomatima, čija je upotreba jednostavna i nude vam mnogo više od podizanja gotovine.

Ipak, ako imate platnu karticu, možete da odahnete – bar što se tiče brige u vezi sa radnim vremenom, gužvom i tim da li ćete propustiti svoj termin zbog ova dva faktora. Spas u ovim i mnogim drugim situacijama kada plaćanje karticom nije opcija krije se u bankomatima, a koliko je njihova upotreba jednostavna i šta vam sve nude, osim podizanja gotovine, pročitajte u nastavku.

Da biste koristili bankomat, neophodne su samo dvije stvari

Otvoren račun u banci je prva, a pobrinuli smo se i za to da ona bude lakše izvodljiva nego ranije. Naš mali trik je u omogućavanju podnošenja zahtjeva za otvaranje računa za nacionalne ili međunarodne platne transakcije onlajn, putem portala Zahtjev za online otvaranje računa. Kao što možete pročitati, procedura je veoma jednostavna, a ako je pokrenete, vidjećete i to da u nekom od koraka možete odabrati jednu ili više usluga koje želite da pridružite računu.

Među ovim uslugama je besplatno izdavanje Mastercard debitne beskontaktne platne kartice, čija je validnost četiri godine, uz mogućnost automatskog produženja. Upravo je posjedovanje platne kartice drugi i posljednji neophodni preduslov za upotrebu bankomata. Jednom kada vam je račun otvoren i kartica izdata, možete iskusiti sve prednosti bankomata – ali tek pošto se uvjerite da ga koristite na ispravan i bezbjedan način.

Kako podići gotovinu sa bankomata?

Nakon što ste pronašli najbliži bankomat na našem veb-sajtu ili, uz pomoć mBanking aplikacije i navigatora našli rutu i došli do njega, vrijeme je da uradite ono zbog čega ste došli – da podignete gotovinu. Učinite to na sljedeći način:

  • Ubacite karticu na mjesto predviđeno za to, koje se nalazi u gornjem desnom uglu bankomata;
  • Nakon odabira jezika, unesite PIN kod, a radi veće bezbjednosti, tastaturu  prekrijte rukom;
  • Sljedeći je odabir opcije ISPLATA na ekranu, a zatim i odabir iznosa koji želite da podignete. U slučaju da nije ponuđen, odaberite opciju DRUGI IZNOS, unesite ga uz pomoć tastera i pritisnite opciju NASTAVI;
  • Nakon ovog koraka, bankomat će vam ponuditi izdavanje potvrde o obavljenoj transakciji, što možete prihvatiti ili odbiti uz pomoć tastera;
  • Nakon što sve završite, ne zaboravite da uzmete svoju karticu sa bankomata.

Važno je da znate i to da će vam bankomat prvo vratiti karticu, a zatim isplatiti novac, te da novac treba odmah podići, jer ukoliko to ne uradite u roku od 15 sekundi, bankomati Erste banke će vratiti novac u kasu bankomata. Nadamo se da do toga neće doći, a ukoliko se ipak desi, obratite se najbližoj filijali Erste banke.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Novac treba odmah podići, jer ukoliko to ne uradite u roku od 15 sekundi, bankomati Erste banke će vratiti novac u kasu bankomata[/box]

Isto tako se nadamo da neće doći do toga da vam bankomat “proguta” karticu, ali kako je važno biti spreman u svakoj situaciji koja nas može zadestiti, ukoliko dođe do ovoga, odmah obavijestite banku na brojeve telefona +382 (0)20 409 490 ili +382 (0)20 409 491, koji su dostupni 24 časa dnevno. Iste brojeve treba da pozovete i u slučaju gubitka ili otuđivanja kartice, i to čim primijetite da je nema, radi sprečavanja njene dalje zloupotrebe.

Da li na isti način funkcionišu i beskontaktni bankomati?

Odgovor na ovo pitanje je negativan, ali u pozitivnom smislu, jer na ovaj način gotovinu podižete još brže. Da budemo precizni, na beskontaktim bankomatima gotovinu ćete podići za samo 15-ak sekundi, što je duplo brže nego u slučaju klasičnih bankomata.

Erste banka je prva u Crnoj Gori uvela ovu uslugu, a princip je sličan beskontaktnom plaćanju u prodajnim objektima – potrebno je samo da prislonite vašu Mastercard debitnu beskontaktnu karticu na beskontaktni čitač na bankomatu. Nakon što je čitač prepozna, prikazaće vam se početni ekran, a karticu možete vratiti u novčanik i ispratiti prethodno opisane korake kako biste dobili željeni iznos u gotovini.

Na beskontaktim bankomatima gotovinu ćete podići za samo 15-ak sekundi, što je duplo brže nego u slučaju klasičnih bankomata.

Opcija beskontaktnog podizanja gotovine trenutno je dostupna na 27 od 53 bankomata u mreži Erste banke u Crnoj Gori, a osim sigurnosti, ono što je zajedničko klasičnim i beskontaktnim Erste bankomatima je to što novac uvijek možete podići besplatno – kako na svim Erste bankomatima u Crnoj Gori tako i na bankomatima Erste grupe širom Evrope. Do ukidanja Privremenih tarifa koje važe od 17. 03. 2020. godine, novac možete podići Erste Mastercard debitnom beskontaktnom karticom bez provizije i na bankomatima drugih banaka u Crnoj Gori.

Koje još opcije nude Erste bankomati?

Osim za podizanje gotovine, bankomati će vam biti od koristi i onda kada želite da promijenite ili deblokirate PIN kod ili aktivirate novu karticu, a sve ove mogućnosti lako ćete realizovati nakon što na bankomatu umjesto opcije ISPLATA odaberete opciju DRUGE TRANSAKCIJE.

Pored toga, tačno ispod opcije ISPLATA nalazi se i opcija PREGLED STANJA, koja je od pomoći u situaciji kada želite da provjerite stanje na svom računu. Sve što je potrebno jeste da je odaberete, a zatim će se na ekranu prikazati iznos kojim raspolažete.

Podignite sigurnost upotrebe bankomata na viši nivo

Iako je u Erste Mastercard debitnoj beskontaktnoj kartici inkorporiran elektronski čip kao najmoderniji sistem zaštite od neovlašćenog korišćenja, postoji i nekoliko stvari koje je preporučljivo primjenjivati prilikom korišćenja bankomata, kako biste sve rizike u ovom domenu sveli na najmanju moguću mjeru:

  • Osim prekrivanja tastature rukom prilikom unosa PIN koda, prije nego što uopšte počnete sa upotrebom bankomata, obratite pažnju na njegov izgled, a ako se ne nalazi u filijali banke, koristite ga pažljivo;
  • Ukoliko vam na licu mjesta nepoznata osoba ponudi pomoć, ljubazno je odbijte i nikad, nikako i nikome ne saopštavajte svoj PIN kod;
  • Redovno provjeravajte stanje na svom računu, brzo i lako uz pomoć NetBanking servisa, mBanking aplikacije ili SMS obavještenja.

Zbog čega je sve ovo važno možete pročitati u jednom od naših prethodnih blog-postova, a mi se nadamo da će vaš put do gotovine uvijek biti brz i siguran i da će vrijeme utrošeno u dolaženje do nje biti znatno kraće upravo zahvaljujući bankomatima.

Izvor: blog Erste banke

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *