Amazon jedan od najvećih dobitnika korona-krize

Američka maloprodaja u aprilu je pala rekordnih 16,4 odsto, a jedina svijetla tačka bila je internet prodaja koja je od marta porasla 8,4 odsto.

Među najvećim pobjednicima epidemije je Amazon. Njegova prodaja skočila je 26 odsto u prvom tromjesečju (u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine), na 75,5 milijardi dolara.

Promet je bio toliko visok da ponekad neki proizvodi nisu bili dostupni, a Amazon je morao da zaposli dodatnih 175.000 radnika da bi nastavio sa znatno većom potražnjom.

Možda će dovoljno o rastu prodaje reći podaci o zapošljavanju koje je objavila kompanija u posljednjih mjesec dana. Amazon je 13. aprila objavio da je od sredine marta zaposlio 100.000 ljudi i da će u idućem razdoblju zaposliti dodatnih 75.000.

Takođe je revidirano povećanje ukupnih plata u iznosu od 350 milona dolara na preko 500 miliona dolara. Zatim je 24.aprila kompanija saopštila kako će povisiti satnicu i udvostručiti plate za prekovremeni rad do 16. maja. A 13. maja kompanija je još jednom produžila razdoblje povećanih plata do 30. maja i revidirala procjenu povećanja ukupne mase plata na preko 800 miliona dolara, piše SEEbiz.

Dio analitičara očekuje da će rast prodaje Amazona ubrzati na znatno iznad 40 odsto, a vjerovatno kratkoročno i iznad te brojke. Sve više trgovine seli se onlajn, posebno u Americi.

Mnogi su signali koji govore u prilog dinamiziranja rasta. Na primjer, na konferencijskom pozivu Vejfera, navedeno je da je njegov rast prodaje u drugom tromjesečju dosegao oko 90 odsto. A na Etsijevom konferencijskom pozivu gdje su predstavljeni rezultati za prvi kvartal, rečeno je da bilježi preko stopostotni rast u bruto količini robe, odnosno ukupnoj vrednosti proizvoda naručenih na svojoj platformi.

Check Also

Pogledajte kako napreduju radovi na autoputu

Kompanija Bemax Montenegro objavila je novi snimak radova na auto putu Bar-Boljare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *