Korona virus prisilio Evropljane da revidiraju svoje planove za ljeto – planine i ruralna područja će privući više putnika

Najveća svjetska platforma za rezervacije ekstremnih sportova i aktivnosti “Adrenaline hunter” objavila je rezultate istraživanja evropskog tržišta u vezi sa uticajem pandemije na planiranje odmora.

Prema ovom istraživanju, 55% ispitanika će kao destinaciju za odmor izabrati svoju zemlju, 22% je promijenilo planove i neće ići na odmor ovog ljeta, a 16% planira da putuje u drugu zemlju.

Oko 35% ispitanika zbog epidemije planira kraći odmor, 40% imaće manji budžet a 47% će na odmor sa porodicom.


Istraživanje pokazuje da 66% ispitanika planira odmor na plaži, u planinama 38%, na selu ili ruralnim krajevima zemlje 31%, dok se samo 10% odlučilo da odmor provede u velikim gradovima.

Važno je naglasiti da je broj onih koji su se odlučili za planine mnogo veći ove godine nego prethodnih. Pored toga, veoma je bitno istaći da se po ovom istraživanju samo 28% anketiranih odlučilo za hotelski smještaj dok će 46% izabrati individualni smještaj u apartmanima, kućama, sobama – što je za Crnu Goru važna informacija jer se preko 70% naših smještajnih kapaciteta nalazi upravo u individualnom smještaju.

Čak 54% ispitanika se izjasnilo da im je pri izboru destinacije ove godine presudno izbjegavanje gužve, a za 56% pri izboru destinacije presudan je izbor tj. ponuda outdoor aktivnosti.

Osam od 10 ispitanika planira aktivnosti na otvorenom što je još jedan bitan podatak jer turistička ponuda Crne Gore u ovom pogledu sadrži sve –  preko planinarenja, raftinga, kanjoninga, jahanja konja, kajakinga…

Sa druge strane samo 39% planira da se hrani u restoranima, 34% ima u planu da posjećuje kulturne događaje, a samo 16% posjete barovima.

Check Also

Poziv studentima: Konkurs za stipendije „Najbolji iz jugoistočne Evrope“ za studijsku godinu 2021/2022

– Erste Bank AD Podgorica podržaće i ove godine „Best of South-East“ („Najbolji iz jugoistočne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *