Eurostat ublažio procjene pada BDP-a EU i eurozone u prvom tromjesečju

Dodajte komentar

Ekonomija Evropske unije i eurozone zabilježila je u prva tri mjeseca 2020. najveći pad od 1995. godine, odražavajući uvođenje mjera suzbijanja Covida 19, izvijestio je Eurostat, ublaživši ipak preliminarne procjene pada aktivnosti.

Sezonski prilagođeni BDP 27-člane Evropske unije pao je u prvom tromjesečju 3,3 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, najviše od početka vremenskog niza 1995. godine.

Eurostat je time ublažio procjenu s kraja aprila prema kojoj je ekonomija EU u prva tri ovogodišnja mjeseca pala 3,5 odsto.

Na godišnjem nivou BDP je na nivou 27-članog bloka u prvom kvartalu 2020. pao 2,6 odsto, za 0,1 postotni bod manje no što je Eurostat procijenio u aprilu.

Za 0,1 postotni bod snižena je i procjena pada BDP-a eurozone, na 3,2 odsto.

Najveći pad u Francuskoj

Među zemljama Evropske unije čijim je podacima Eurostat raspolagao rast aktivnosti na tromjesečnom nivou bilježile su samo Bugarska, Rumunija, za po 0,3 odsto, i Finska, za 0,1 odsto.

Najviše je pao BDP Francuske, za 5,8 odsto. Slijede Slovačka sa 5,4-postotnim padom BDP-a, te Španija gdje se prema provizornim podacima smanjio 5,2 posto. Italijanski BDP pao je 4,7 odsto.

Podaci za Hrvatsku, Estoniju, Irsku, Grčku, Luksemburg, Maltu i Sloveniju nisu bili dostupni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *