U aprilu najviše trgovano akcijama Luke Bar, promet manji 80 odsto

Dodajte komentar

Ukupan promet na Montenegroberzi u aprilu, kada su na snazi bile vanredne mjere zbog korona virusa, iznosio 287.160 eura, što je oko 80,67 odsto manje nego u martu.

Prema podacima iz Biltena Montenegroberze, najviše se trgovalo akcijama Luke Bar, Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), barske kompanije Absolute, Elektroprivrede (EPCG) i dionicama preduzeća Plantaže.

“Ukupno 233.118 eura ili 89 odsto od ukupnog prometa, ne uključujući akcije PIFova i obveznice, ostvareno je trgovinom akcijama Luke Bar, CGES-a, Absolute Bara, EPCG i 13. Jul Plantaže”, precizirano je u Biltenu.

U poređenju sa aprilom prošle godine, kako se dodaje, ukupan promet je manji 99,76 odsto. Prosječan dnevni promet je iznosio 14.360 eura a veći dio, oko 73 odsto, ostvaren je na prajm i standard tržištu. “Za 20 dana trgovanja u aprilu zaključeno je 68 transakcija. Od ukupnog broja transakcija 53 odsto je zaključeno na prajm i standard tržištu. Trgovinom akcijama 18 kompanija, ne uključujući akcije fondova i obveznice, ostvareno je 261.390 eura prometa ili 91 odsto ukupnog i zaključeno je 65 transakcija”, pokazuju podaci Montenegroberze.

Kako se dodaje, prošlog mjeseca nije realizovana nijedna transakcija akcijama fondova. Kada je rij eč cij enama akcija, u aprilu je najveći rast, od 71 odsto, registrovan kod Lovćen osiguranja. Slijedi CGES, čija je vrijednost akcija porasla 28 odsto i Jugopetrol sa pet odsto većom vrijednošću dionica. Bjelopoljsko preduzeće GradinaKvarta, kao i MontepranzoBokaprodukt ostvarili su pad cijena akcija od 78, odnosno 69 odsto. Luka Bar je u aprilu imala deset odsto nižu vrijednost dionica, podgorički Montecargo šest i Jadran Perast četiri odsto.

“Indeks MNSE10 porastao je u aprilu 3,23 odsto i posljednjeg dana trgovanja imao je vrijednosti od 678,49 poena. MoNEX je u aprilu porastao 2,01 odsto na 10.262,74 boda. ukupna tržišna kapitalizacija akcija posljednjeg dana aprila iznosila je 3,38 milijardi eura i bila je oko 8,29 odsto veća u odnosu na isti period prošle godine”, navodi se u izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *