Neto dobit NLB Grupe 18,3 miliona eura

Dodajte komentar

Grupa Nova Ljubljanska banka (NLB) u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila neto dobit od 18,3 ,miliona eura, što je za 68 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavila je najveća slovenačka banka.

Pad profitabilnosti u NLB-u tumače krizom zbog epidemije koronavirusa i rastom vrijednosnih usklađenja i rezervacija, koja su sa 600 hiljada eura u prvom kvartalu lani porasla na 28,3 miliona eura u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Po podacima iz finansijskog izvještaja, zbog koronavirusa su u prvom tromjesečju formirana dodatna vrijednosna usklađena i rezervacije u iznosu od 24,5 miliona  eura.

Neto kamatni prihodi NLB grupe u prva su tri mjeseca ove godine iznosili 77,4 miliona eura, što je smanjenje za tri posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Neto prihodi od naknada i provizija povećani su, pak, za šest posto, na 42,4 miliona eura

Depoziti klijenata u prvom su kvartalu umjereno porasli u odnosu na kraj prošle godine, dok su bruto krediti na kraju prvog tromjesečja iznosili 8,13 milijarde eura, dva posto više nego na kraju zadnjeg kvartala u 2019. godini.

NLB na nivou grupe i na nivou članica održava jaku likvidnosnu poziciju. Stopa ukupnog kapitala iznosi 18,5 posto, što je čvrst temelj za pokrivanje svih regulatornih zahtjeva u pogledu kapitala i u zaoštrenim okolnostima epidemije koronavirusa, saopšteno je iz NLB.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *