Može li pandemija Americi donijeti negativne kamatne stope?

Dodajte komentar

Promjene koje je korona virus donio na finansijskom tržištu mogle bi da rezultiraju i nečim donedavno nezamislivim – negativnim kamatnim stopama u Americi.

Iako američka centralna banka Fed za sada odbacuje takvu mogućnost, devastirajući ekonomski i finansijski efekt koji je pandemija donijela naveo je investitore na razmišljanja da li je moguć takav drastičan zaokret u monetarnoj politici Feda.

Početkom nedjelje kretanja na finansijskom tržištu u SAD-u sugerisala su da takva razmišljanja imaju sve više poklonika. Naime, u ponedeljak su opcije na kamatne stope – koje sugerišu tržišna očekivanja o monetarnoj politici – implicirala 23 odsto šansi da do kraja godine Fedove ključne kamatne stope zarone ispod nule, pokazuju podaci Bank of America. Još nedjelju dana ranije takva je mogućnost iznosila svega 9 do 10 odsto.

Od potpuno teoretske, negativne kamatne stope postale su praktična mogućnost, smatra Michael Purves, direktor kompanije Tallbacken Capital Advisors. Scott Minerd, glavni investicioni direktor u Guggenheim Partners, smatra da postoji mogućnost da Fedov otkup obveznica gurne prinose u negativno područje.

Projekcije te kompanije govore da bi prinos na 10-godišnju obveznicu krajem 2021. mogao dosegnuti -0,5 odsto.

Posljedice bez presedana koje je donela pandemija već su prisilile Fed na poteze kakvi se ne pamte, poput odluke o kupovini korporativnih obveznica koje imaju špekulativni kreditni rejting.

Na pitanje šta bi negativne kamatne stope u SAD-u značile za globalni finansijski sistem ako bi do njih i došlo, analitičar Mate Jelić za Poslovni dnevnik kaže da bi posljedice bile mnogobrojne, a pomaci na finansijskom tržištu brzi.

“U tom slučaju izglednim se čini slabljenje dolara, rast cena obveznica dok je za tržište dionica teško predvidjeti ishod”, smatra Jelić.

Inostrani analitičari smatraju da bi negativne američke kamate imale veći disruptivni efekat na finansijska tržišta od višegodišnjeg razdoblja negativnih kamata u Evropi i Japanu.

“U SAD-u kompanije se oslanjaju na kreditno tržište prilikom finansiranja. Uvođenje negativnih kamatnih stopa poremetilo bi vrednovanje mnoštva hartija od vrijednosti”, smatra Ayako Sera, analitičar japanske banke Sumitomo Mitsui.

Podsjetimo, niža vrijednost trenutnog Fedovog raspona kamatnih stopa već je sada na nuli.

Negativne kamatne stope do sada su razmatrane kao sredstvo još snažnijeg monetarnog podsticanja ekonomskog rasta. Međutim, iskustva iz Evrope i Japana pokazuju da to baš i nije tako.

Izvor: Poslovni dnevnik/BizLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *