Facebook gradi podvodni kabl oko cijele Afrike

Dodajte komentar

Facebook gradi ogroman podvodni kabl oko Afrike, u nastojanju da omogući pristup internetu za više od 1,3 milijarde stanovnika ovog kontinenta.

Kompanija se udružila s firmom China Mobile, južnoafričkim MTN-om, francuskim Orangeom i britanskim Vodafoneom, kao i lokalnim mrežnim operaterima na projektu nazvanom 2Africa.

Za izgradnju podmorskog kabla zadužena je kompanija “Alcatel podmorske mreže” u vlasništvu Nokije.

Facebook tvrdi da će kabl prostirati na 37.000 kilomatara i da će biti “gotovo jednak opsegu Zemlje”. Još nije jasno koliko će Facebook i njegovi partneri uložiti novca u projekat.

Primarni cilj inicijative je povećati dostupnost interneta u Africi. Kontinent je “trenutno najmanje povezan putem interneta” na svijetu, a tek nešto više od četvrtine stanovništva ima pristup internetu.

Podmorski kabal povezivaće 23 zemlje Afrike, Bliskog Istoka i Evrope. Facebook navodi da će “osigurati gotovo trostruki ukupni mrežni kapacitet svih podmorskih kablova koji danas opslužuju Afriku.”

Facebook je saopštio da je projekt 2Africa efikasniji zbog korištenja aluminijskih umjesto bakarnih vlakana, jer bi to moglo pomoći povećanju mrežnih kapaciteta.

Firma je trenutno u fazi razvoja novog prelaza koji povezuje Crveno more sa Sredozemljem, za koji tvrdi da će biti prvi u toj regiji nakon više od decenije.

Google takođe radi na podvodnom kablu, koji se zove Equiano, a koji bi Afriku povezao s Evropom. Gigant internet pretrage ima još jednu jedinicu nazvanu Loon koja izrađuje balone koji bi trebali isporučivati 4G internet ruralnim zajednicama. Nedavno je najavio proširenje te sheme na Mozambik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *