Sektor osiguranja će zbog pandemije izgubiti 203 milijarde dolara

Dodajte komentar

Sektor osiguranja u svijetu će imati gubitke od 203 milijarde dolara 2020. godine zbog pandemije koronavirusa, ocijenila je osiguravajuća Grupa Lojds iz Londona.

Taj trošak uključuje 107 milijradi nadoknada štete i 96 milijardi neostvarnih prihoda od investicija, navela je ta londonska osiguravajuća grupa u saopštenju.

Londonsko osiguravajuće društvo je navelo da je uticaj koronavirusa jednak uticaju velikih prirodnih katastrofa kao što je bio uragan Katrina u SAD 2005. godine ili uragani Harvi, Irma i Marija iz 2017.

“Sektor osiguranja u svijetu plaća odštetu firmama i osobama pogođenim Kovidom-19, koristeći se velikim brojem različitih polisa”, objasnio je Džon Nil, generalni direktor Lojdsa iz Londona prenosi N1.

Sam Lojds, jedna od najstarijih institucija u londonskom poslovnom kvartu Siti koja potiče još iz 17. vijeka očekuje plaćanje naknada između tri i 4,3 milijardi dolara za svoje klijente u svijetu.

Taj trošak za Lojds je sličan trošku koji je imao posle 11. septembra 2000. za terorističke napade u SAD, kada je iznos bio 4,7 milijardi dolara, ili za vrijeme uragana 2017. godine, kada je bio 4,8 milijardi dolara.

Taj iznos bi mogao da poraste ako se mjere izolacije nastave više mjeseci, upozorava Lojds.

Osiguravajuće društvo navodi da je još teško procijeniti tačan ekonomski i socijalni uticaj Kovida-19, obzirom na obim i kompleksnost šoka, ali očekuje da će ukupan trošak za sva osiguravajuća društva biti viši nego što je bio za te događaje.

Izvor: N1

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *