Pravo na refundiranje otkazanih letova i dalje važi

Dodajte komentar

Evropska komisija donijela je preporuke za sektore transporta i turizma, kojima je potvrdila pravo na vraćanje novca u slučaju otkazanog putovanja, prenosi N1.

Potpredsjednica Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Biljana Borzan je od predsjednice Komisije Ursule fon der Lajen, predsjednika Evropskog saveta Šarla Mišela i premijera Hrvatske Andreje Plenkovića tražila uspostavljanje posebnog fonda za turizam u okviru novog budžeta EU, koji bi trebao nadoknaditi gubitke turističkih operatera i pomoći obnovi sektora.

Ona je u pismima navela da je 12 država članica tražilo da se ukinu prava na refundiranje troškova u slučaju otkazivanja leta zbog koronavirusa, a da je za putnike neophodno osigurati kupovinu avio-karata bez straha, odnosno da znaju da će im EU garantovati pravo na povrat novca u slučaju da ponovo dođe do jačanja pandemije.

“Neke avio-kompanije su od samog početka krize odbijale da građanima vrate njihov novac. Evropski centri za zaštitu potrošača bilježe povećanje upita za trećinu u odnosu na prošlu godinu. Čak 44 odsto upita vezano je za prava putnika u avio-saobraćaju. Procjena je da su avio-kompanije u ovom trenutku dužne putnicima 32,3 milijarde eura refundacija”, kaže Borzan.

Procjena je kako je oko 87 odsto letova unutar EU otkazano zbog koronavirusa u proteklom periodu.

Evropski zakon o pravima putnika u avio-saobraćaju je predvideo ovakve situacije i, premda se neka prava suspenduju, pravo na refundiranje novca putnicima u slučaju otkazivanja leta je i dalje na snazi.

“Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj se godišnje ostvari oko 330.000 putovanja avionom, a taj broj se svake godine značajno povećava. U Hrvatskoj je to povećanje čak veće od evropskog prosjeka. Velika većina građana se takođe nalazi u finansijskim problemima usljed povećanja nezaposlenosti izazvanog krizom, i apsolutno je neprihvatljivo da se građani ‘deru’ kako bi se spasili veliki igrači”, ocijenila je Borzan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *