Pandemija u Sloveniji “pojela” dobit banaka u prva tri mjeseca

Banke u Sloveniji u prva su tri mjeseca ostvarile su 69,6 miliona eura dobiti prije oporezivanja, što je više od polovine manje nego u istom razdoblju prošle godine (149,5 miliona eura). Pad dobiti posljedica je manje povoljnih kretanja kako na strani nastajanja bruto prihoda banaka (manji prihodi), tako i na strani potrošnje (veći troškovi).

Prosječni kvalitet kreditnog portfolija u martu nije pokazao uticaj obustave poslovanja u većem dijelu ekonomije zbog pandemije, navodi Banka Slovenije, koju vodi Boštjan Vasle.

Međutim, u prva tri mjeseca ove godine banke su već stvorile 12,5 miliona eura novih umanjenja i rezerviranja – koja su u jednakom razdoblju prošle godine mogle otpustiti i tako ostvariti zaradu.

– Podaci već odražavaju prve, najranije učinke pandemije koronavirusa i pridruženi ekonomski šok. Oštar pad ekonomske aktivnosti i pogoršanje situacije u zemlji i inostranstvu zbog koronavirusa postepeno će imati sve veći uticaj na bankarski sistem, što će se odraziti na porast različitih rizika i pogoršanje pokazatelja uspješnosti banaka, saopšteno je iz Banke Slovenije.

Centralna banka dodaje da su banke ušle u trenutnu krizu s visokom adekvatnošću kapitala, likvidnošću i dobrim preostalim pokazateljima bankarskog poslovanja, a njihova stabilnost takođe je ojačana mjerama ECB-a i BS-a, “međutim, možemo očekivati da će se ​​pooštreni uslovi u domaćem i međunarodnom ekonomskom okruženju sve više odražavati na poslovanje banaka”.

Check Also

CKB i Podgorička banka pridružuju se i ove godine obilježavanju Nedjelje štednje

Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica (CKB) i Podgorička banka AD Podgorica (Podgorička banka), članice OTP …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *