Oštar pad na Wall Street-u i azijskim tržištima

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale drugi dan zaredom, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell upozorio da bi oporavak ekonomije od koronakrize mogao biti spor i pozvao Kongres da dogovori dodatni paket podsticajnih mjera.

Dow Jones potonuo je 516 bodova ili 2,17 posto, na 23.247 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,75 posto, na 2.820 bodova, a Nasdaq indeks 1,55 posto, na 8.863 boda.

Oštar pad tih indeksa posljedica je Powellovog upozorenja da će trebati vremena da se ekonomija vrati tamo gdje je bila, „da bi oporavak mogao biti sporiji nego što želimo“.

U razgovoru s direktorom Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju Powell je kazao i da će američka centralna banka učiniti šta treba, ali bez dalje fiskalne podrške to možda neće biti dovoljno da se izbjegnu velike štete.

„Njegova je poruka da je nužan snažan fiskalni odgovor, ako žele da se izbjegnu spori oporavak i dugoročna ekonomska šteta. Time je praktično odgovornost sa centralne banke ponovno prebacio na vladu“, kaže Shawn Cruz, direktor u tvrtki TD Ameritrade.

Poweloova upozorenja pojačala su strahovanja ulagača da će oporavak ekonomije od pandemije potrajati duže nego što se mislilo, posebno ako Kongres ne postigne dogovor o još jednom paketu podsticajnih mjera.

Azijski su indeksi u četvrtak spustili vrijednost jer investitori očekuju kako će se kineska ekonomija, a i ostale ekonomije na kontinentu od koronakrize oporavljati sporije od očekivanja.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,9 posto.

Indeks Shanghai Composite pao je za 0,47%, na 2.884,41. Kineski bluechip indeks CSI300 oslabio je 0,57%, a njegov podindeks financijskog sektora niži je za 0,81%.

Kineske H-dionice kotirane u Hong Kongu pale su za 1,21%, na 9.716,81, dok je indeks Hang Seng niži za 1,11%, na 23.912,89.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *