MANS pozvalo Nurkovića da objavi podatke o pregovorima sa CRBC-om

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora pozvala je ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića da objavi podatke o pregovorima sa kineskom kompanijom “China Road and Bridge Corporation” (CRBC) i objasni kada će ispostaviti zahtjeve za naknadu štete toj kompaniji.

U MANS-u smatraju da je izjava Nurkovića da Vlada neće odobriti dodatna plaćanja za izgradnju autoputa providni pokušaj zamjene teza.

– Vlada je dužna i obavezna da od te kompanije traži nadoknadu za uništavanje rijeke Tare i sredstva za remedijaciju tog područja koje je pod međunarodnom zaštitom – kazali su iz te nevladine organizacije.

Prema njihovim riječima, Vlada ima pravo i obavezu da traži da CRBC plati penale zbog kašnjenja, jer je radnicima te kompanije bilo dozvoljeno da dođu iz Kine i to u vrijeme najintenzivnije zaraze u toj državi.

“Istovremeno Vlada ni jednog trenutka nije zabranila izvođenje građevinskih radova, pa je kompletna odgovornost za kašnjenje na strani CRBC-a i eventualno njegovih podizvođača”, navodi se u reagovanju.

Oni su dodali da Nurković treba da objasni kada će i koliko novca država naplatiti.

– Svako kašnjenje otvaranja tog megalomanskog projekta znači odlaganje prihoda dok mi treba da počnemo da otplaćujemo kredit – zaključuje se u reagovanju.

Check Also

Pandemija pogoršala fiskalnu poziciju

Fiskalna pozicija Crne Gore, koja je bila pogoršana i prije korona virusa, zbog velikih infrastrukturnih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *