Za 13 godina dionice Plantaža pale 22 puta

Dodajte komentar

Doskorašnji manjinski akcionar kompanije “Plantaže” Tomaš Vukosavljević kazao je da se ne može reći da ta državna kompanija posluje dobro. Istakao je da se to jasno zaključuje kada se pogleda vrijednost akcija koja je godinama smanjivana.

– Ranije smo dobijali i dividendu, koje sada više nema. Divi denda nam je prije nekoliko godina isplaćivana i u akci jama, a potom u novcu. Kada sam ja trgovao, oko 12.000 akcija kompanije “Plantaže 2007. godine platio sam po 1,8 eura po akciji. Danas se akcijama “Plantaža trguje po osam centi. To je veliki gubitak za akcionare, rekao je Vukosavljević “Dan”-u.

Dodao je da je firma sa vrijednom imovinom praktično dovedena u situaci ju da neko sa strane može da je “kupi za male pare.

– Bivša finansijska direktorka Valerija Saveljić kazala je prije nekoliko dana da većinski udio u kompaniji sada može da se kupi za samo sedam miliona eura. Ne želim nikoga da vrijeđam, ali to nije pokazatelj dobrog poslovanja sa kojim se hvali menadžment firme, zaključio je Vukosavljević koji je svoje akcije u “Plantažama” prebacio na člana porodice.

“Dan” nije uspio da dobije komentar od kompanije “Plantaže” na tvrdnje Vukosavljevića ni odgovor koliko je vrijednost akcija kompanije pala od 2008. godine do danas. Na pitanja koja su poslata putem mejla 11. maja odgovor nije stigao do zaključenja ovog novinskog broja.

U junu 2008. godine u medijima je objavljeno da je kompanija Plantaže u 2007. godini ostvarila čist profit od poslovanja od 5,2 miliona eura, a da je tada skupština akcionara firme odlučila da za dividende podijeli 1,023 miliona eura i poveća kapital na osnovu dobiti. U bilansu uspjeha, koji je predat Poreskoj upravi, može se vidjeti da je tokom 2019. godine kompanija “Plantaže” imala profit od svega 156.412 eura.

Tokom ovog mjeseca dosta polemike u javnosti izazvala je visoka plata izvršne direktorke “Plantaža” Verice Maraš, koja je Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) prijavila da je u prošloj godini mjesečno primala 7.367 eura. Zbog ekonomske krize koju je izazvala pandemija novog virusa korona i očekivanih rezultata u ovoj godini, odbor direktora kompanije odlučio je da smanji zaradu Maraš za 2020. godinu sa osam na četiri prosječne mjesečne zarade u kompaniji.

Maraš, koja je u “Plantažama” na menadžerskoj poziciji od aprila 2008. godine, prije nekoliko dana izjavila je da njena zarada nikada nije skrivana i da je “zavisila od poslovnih rezultata, koji su uvijek bili impozantni”. Ona je, u reagovanju povodom navoda o visini njene mjesečne zarade, navela da je “kompanija bila, jeste i biće veliki crnogorski poslovni sistem, ponos građana i države”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *