Uber želi da preuzme dostavljača hrane GrubHub

Dodajte komentar

Uber Technologies Inc vodi razgovore o preuzimanju internet kompanije za dostavu hrane GrubHub Inc, a preuzimanje bi se u potpunosti realiziralo dionicama, a ne gotovinom, doznaje Reuters.

Dogovor bi mogao učiniti Uber konkurentnijim u odnosu na tržišnog lidera DoorDash.

Pandemija koronavirusa ubrzala je Uberovu osnovnu djelatnost plaćanje vozačima slobodnih vozila da odvoze ljude od mjesta do mjesta. Spajanjem svoga gubitaša Uber Eats s GrubHubom pokazuje kako se predator iz Silicijumske doline nastoji pozicionirati u onome što se čini da će biti dugačko razdoblje ekonomskog zastoja.

Dionice GrubHuba skočile su više od 36% na 17,05 dolara, dok su Uberove porasle za nešto više od 6%, na 33,60 USD.

Portparol Ubera rekao je da kompanija ne reaguje na “špekulativna M&A”. GrubHub, u izjavi, nije potvrdio razgovore, ali je rekao da “konsolidacija može imati smisla u našoj industriji.”

Na temelju onoga što se dogodilo u ranijim padovima tehnologije i ekonomije, takvo spajanje ne bi bilo iznenađujuće, rekao je Jesse Reyes, izvršni direktor J-Curve Advisors, koji savjetuje rizični kapital i fondove privatnog kapitala.

“Ako ih ne možete pobijediti, progutajte ih. To je prirodna evolucija ovakvih razarajućih tehnologija”, rekao je Reyes.

DoorDash je imao 42% udjela prodaje obroka u aprilu 2020., nasuprot 20% Uber Eats-u i 28% GrubHub-u, pokazali su podaci analitičke kompanije Second Measure.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *