Reagujte na vrijeme: Sve što treba da znate o osiguranju imovine

Dodajte komentar

Da li ste se nekad zapitali šta učiniti ukoliko dođe do požara u vašem ili stanu u okviru vaše stambene zgrade? Kome se obratiti i kako naplatiti štetu?

Da li i u vašoj zgradi postoji problem nepostojanja protivpožarne opreme – aparata za gašenje požara, kao i hidrantskih crijeva koji bi trebalo da se nalaze na svakom spratu stambene zgrade? Nerijetko se dešava da ova oprema bude pokradena, pa se više ne nabavlja ili se čuva u podrumima što u slučaju požara ne znači mnogo. Uz ovo, tu je i problem određenog broja nefunkcionalnih požarnih izlaza i stepeništa u visokim objektima koji omogućavaju sigurnu evakuaciju ljudi.

Šta kada dođe do nastanka štete i gubitka imovine?

Ukoliko vlasnici oštećenih stanova, ali i vlasnici stanova iz kojih se požar proširio na druge stambene jedinice nisu prethodno osigurali svoju imovinu, put do utvrđivanja odgovornosti te naplate štete obično postaje dug i komplikovan.

Mnogo zavisi i od samog uzroka požara, odnosno nemogućnosti utvrđivanja direktne odgovornosti ukoliko je do izbijanja požara došlo npr. zbog kvara na električnim instalacijama u određenom stanu, a potraživanje naplate štete u ovom slučaju može rezultirati skupim i neizvjesnim sudskim postupcima.

U slučaju da njegova imovina nije bila zaštićena odgovarajućom polisom osiguranja koja uključuje i odgovornost za štete prema trećim licima, za nadoknadu štete su odgovorni vlasnik stana u kojem je požar nastao odnosno proširio se na druge stambene jedinice, te upravnik ili pravno lice koje upravlja zajedničkim dijelovima zgrade oštećenima u požaru.

Upravnici takođe imaju mogućnost sklapanja osiguravajućih polisa za stanove, no u slučaju da ni ovo lice u momentu nastanka požara nije bilo osigurano, vlasnici naplatu štete opet mogu jedino zahtijevati od vlasnika iz čijeg se stana požar proširio na druge dijelove zgrade, te biti spremni na komplikovan proces naplate štete od fizičkih lica.

Kako zaštititi imovinu od požara i ostalih nezgoda?

Iako su naš stan ili kuća najčešće naša najvrijednija imovina, zanimljiv je podatak da se vlasnici nekretnina u Crnoj Gori rijetko odlučuju da osiguraju i zaštite svoju imovinu od različitih nezgoda i prirodnih nepogoda kao što su požar ili poplava.
Statistički gledano, osiguranje imovine od požara ali i od drugih nezgoda i nepogoda kao što su poplave, oluje i udari groma te provalne krađe, u ukupnoj premiji osiguranja kotira izuzetno nisko.

Niske stope osiguranja imovine bilježe i druge zemlje u regionu, iako je ovaj proizvod osiguranja stana u današnje vrijeme cjenovno pristupačan građanima različitih platežnih mogućnosti.

Na primjer, na ime osiguranja stana ili kuće veličine do 50 kvadratnih metara potrebno je izdvojiti manje od 50 eura godišnje, što omogućava zaštitu od požara, provalne krađe i izliva vode.

Cijenu polise za vaš stan ili kuću možete izračunati sami, veoma jednostavno na UNIQA Webshop-u. Sve što vam treba je broj kvadrata objekta koji želite osigurati i dobićete cijenu za dva paketa dostupna online uz 10% popusta.

Ukoliko se odlučite za online ugovaranjem osiguranja domaćinstva do 15.maja stičete pravo učešća u nagradnoj igri!

Cijeli proces online kupovine traje par minuta, plaćanje se vrši bankovnom karticom, a nakon toga, klijent polisu osiguranja dobija na e-mail.

U svim paketima osiguranja imovine UNIQA osiguranja, u cijenu je uključena gratis kućna asistencija koja podrazumijeva hitne intervencije bravara, stolara, električara, vodoinstalatera koji vam stoje na raspolaganju 24 sata i to bilo koji dan u sedmici.
Naravno, polisu možete ugovoriti i nekoj od UNIQA poslovnica širom Crne Gore.

Ukoliko želite zakazati sastanak ili konsultacije sa savjetnikom u osiguranju, popunite formu u nastavku:

Pozivom na telefonski broj 020 444 700 birajući opciju 2, svakog radnog dana od osam do 16 časova UNIQA klijenti mogu izvršiti telefonsku prijavu štete. Dežurni operater će uzeti vaše podatke i daće vam detaljne instrukcije kako da uz maksimalnu uštedu vremena ostvarite svoja prava iz osiguranja.

Ukoliko dođe do osiguranog slučaja, šteta se može prijaviti i online popunjavanjem jednostavne forme na www.uniqa.me.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *