Poslanici iz cijelog svijeta traže otpis duga siromašnim zemljama

Dodajte komentar

Više od 300 poslanika iz cijelog svijeta pozvalo je danas Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku da otpišu dug najsiromašnijim zemljama kao odgovor na pandemiju Kovid-19 i da povećaju sredstva za sprečavanje globalnog ekonomskog kraha. Inicijativa, koju predvode bivši američki predsjednički kandidat i senator Berni Sanders, i demokratski poslanik iz Mineesote u Predstavničkom domu Ilham Omar, dolazi zbog sve veće zabrinutosti da će pandemija razoriti zemlje u razvoju i ekonomije u usponu.

U svijetu je korona virusom zaraženo više od 4,2 miliona ljudi, a umrlo je 287.349, prema podacima Rojtersa.

Mjere ograničenja širom svijeta koje imaju za cilj suzbijanje pandemije uzimaju ogroman danak globalnoj ekonomiji, posebno siromašnim zemljama sa slabim zdravstvenim sistemom, visokim nivoom duga i oskudnim resursima za upravljanje duplom krizom – zdravstvenom i ekonomskom.

Direktorka MMF-a Kristalina Georgieva je saopštila juče da će Fond “vrlo vjerovatno” revidirati naniže svoju prognozu o padu globalnog BDP-a od 3 odsto u 2020. godini. Takođe je navela da će zemljama u razvoju biti potrebno više od 2,5 biliona dolara finansiranja da bi prebrodile oluju.

Sanders kaže da je siromašnim zemljama potreban svaki cent za brigu o svom narodu, umjesto da servisiraju “neodržive dugove” koje imaju prema velikim međunarodnim finansijskim institucijama. Otpisivanje duga najsiromašnijim zemljama je najmanje što bi Svjetska banka, MMF i druge međunarodne finansijske institucije trebalo da učine kako bi spriječile nezamislivo povećanje siromaštva, gladi i bolesti koje prijeti stotinama miliona ljudi, ističe on.

Poslanici iz više od 20 zemalja sa svih šest kontinenata naveli su u pismu međunarodnim kreditorima da obaveze servisiranju duga najsiromašnijih zemalja treba smjesta da budu ukinute a ne odložene, kako su se dogovorili lideri Grupa 20 najrazvijenijih država svijeta u aprilu. Ako se to ne učini, te zemlje neće moći da daju prioritet potrošnji koja je potrebna za borbu protiv virusa, što bi zauzvrat moglo da dovede do kontinuiranog poremećaja globalnih lanaca snabdijevanja i finansijskih tržištima.

Takođe su pozvali Georgievu i predsjednika Svjetske banke Dejvida Malpasa da podrže povećanje iznosa Specijalnih prava vučenja, valute MMF-a, za više biliona dolara, čemu se trenutno protive SAD, najveći finansijer MMF-a.

Svjetska banka je saopštila da će tražiti načine za povećanje podrške najsiromašnijim zemljama, ali je upozorila da ukidanje plaćanja duga može naštetiti kreditnom rejtingu te institucije i potkopati njenu sposobnost da obezbijedi jeftino finansiranje svojih članica, prenosi Rojters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *