Musk otvara fabriku uprkos zabrani vlasti

Dodajte komentar

Američki proizvođač električnih automobila Tesla ponovo će otvoriti fabriku u Kaliforniji, objavio je njegov čelnik Elon Musk, najavljujući time sukob s lokalnim vlastima oko mjera suzbijanja pandemije koronavirusa.

Musk se prošlog vikenda sukobio s lokalnim zdravstvenim službenicima u okrugu Alameda i zaprijetio putem tvita da će kompaniju preseliti u Teksas ili Nevadu. Najavio je i tužbe.

U drugom je tvitu podsjetio da su automobilske kompanije u drugim dijelovima SAD-a već dobile dozvolu za nastavak poslovanja dok propisi okruga Alameda to još ne dopuštaju.

Želi da se Teslina fabrika u Fremontu odmah otvori, ali su lokalni funkcioneri odložili otvaranje za otprilike nedjelju dana kako bi bili sigurni da je širenje koronavirusa zaustavljeno.

U ponedjeljak je Musk najavio pokretanje proizvodnje, a kompanija je pozvala radnike da se vrate na posao.

“Tesla danas ponovo pokreće proizvodnju suprotno propisima okruga Alameda. Biću na udaru kao i svi ostali. Ako neko mora biti uhapšen, tražim da to budem samo ja”, objavio je Musk na Twitteru.

Dijelovi Kalifornije već su omogućili ponovno otvaranje pojedinih fabrika.

Kako bi stišao napetosti između kompanije i lokalnih funkcionera, guverner Kalifornije Gavin Newsom najavio je da će Tesla i drugi proizvođači moći ponovo otvoriti fabrike već sljedeće nedjelje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *