Saudijska najava podigla cijene nafte iznad 31 dolara

Dodajte komentar

Cijene nafte prekoračile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima 31 dolar, podržane saudijskom najavom dodatnog smanjenja proizvodnje koja je potisnula u drugi plan strah od drugog talasa zaraze koronavirusom.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 19 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 31,16 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 38 centi višoj cijeni, od 25,12 dolara.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom odlučili su u maju da smanje proizvodnju za gotovo 10 miliona barela dnevno kako bi poduprli cijene, poljuljane padom potražnje u vrijeme pandemije koronavirusa.

Neimenovani funkcioner saudijskog ministarstva energetike izjavio je da je ministarstvo dalo nalog nacionalnoj naftnoj kompaniji Saudi Aramco da u junu smanji proizvodnju za milion barela dnevno, povrh već dogovorene kvote.

To je nakon podneva oraspoložilo tržišta, koja su zabilježila i podatak Baker Hughesa da su u prošloj nedjelji u SAD-u aktivne bilo samo 374 bušotine, najmanje otkada je ta kompanija 1940. počela prikupljati podatke.ethodni dan trgovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *