Saudijska najava podigla cijene nafte iznad 31 dolara

Cijene nafte prekoračile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima 31 dolar, podržane saudijskom najavom dodatnog smanjenja proizvodnje koja je potisnula u drugi plan strah od drugog talasa zaraze koronavirusom.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 19 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 31,16 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 38 centi višoj cijeni, od 25,12 dolara.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom odlučili su u maju da smanje proizvodnju za gotovo 10 miliona barela dnevno kako bi poduprli cijene, poljuljane padom potražnje u vrijeme pandemije koronavirusa.

Neimenovani funkcioner saudijskog ministarstva energetike izjavio je da je ministarstvo dalo nalog nacionalnoj naftnoj kompaniji Saudi Aramco da u junu smanji proizvodnju za milion barela dnevno, povrh već dogovorene kvote.

To je nakon podneva oraspoložilo tržišta, koja su zabilježila i podatak Baker Hughesa da su u prošloj nedjelji u SAD-u aktivne bilo samo 374 bušotine, najmanje otkada je ta kompanija 1940. počela prikupljati podatke.ethodni dan trgovanja.

Check Also

Fejsbuk aktivira kriptovalutu možda već u januaru

Fejsbuk i njegovi partneri spremaju se da izdaju kriptovalutu libru već u januaru naredne godine, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *