Poslovna 2019. je bila najbolja u novijoj istoriji Crne Gore

Dodajte komentar

Nakon isteka roka za predaju finansijskih izvještaja za 2019. godinu, u okviru projekta 100 NAJVEĆIH u Crnoj Gori 2020, izvršena je analiza podataka dostavljenih od strane crnogorskih privrednih subjekata.

Osnivač BI Consultinga, provajdera poslovnih informacija, Ratko Nikolić, ističe specifične okolnosti u kojima ove godine govorimo o rezultatima prethodne: „Iako smo tek obradili rezultate, imajući na umu dešavanja u vezi sa pandemijom novog koronavirusa, poslovna 2019. godina nam se čini prilično daleka. Ipak, bilo bi nepravedno ne istaći rezultate koji su za mnoga crnogorska preduzeća, pa i za ekonomiju u cjelini, bili značajno bolji od prethodnih. S druge strane, saznanje i spoznaju realnih poslovnih rezultata 2019. godine smatramo vrijednim i u procjeni budućih kretanja i uticaja na poslovanje crnogorskih preduzeća i privrede u cjelini“.

On je dodao da je broj preduzeća koja su ostvarila dobit 10.406 i za 6,6 odsto je veći nego 2018. godine.

„Prihode preko milion eura ostvarilo je 1.317 preduzeća, što je 6,4 odsto više nego prošle godine. Neto dobit veću od stotinu hiljada eura ima 1.019 preduzeća, što je čak 137 preduzeća ili 15,5 odsto više nego prošle godine. 368 preduzeća imaju preko 50 zaposlenih, što je 34 preduzeća više nego prošle godine, odnosno preko 10 odsto više“, objasnio je Nikolić.

On je naglasio da je broj predatih ispravnih finansijskih izvještaja za poslovnu 2019. godinu veći za 5,3 odsto u odnosu na prethodnu.

„To je dominantno posljedica veće poslovne aktivnosti i povećanja broja preduzeća, kao i podizanja kulture finansijskog izvještavanja, što je i jedan od ključnih ciljeva našeg projekta“, istakao je Nikolić.

Kao i prethodnih godina, po jasno utvrđenim javno dostupnim kretirijuma, izvršeno je rangiranje 12 kategorija po veličini preduzeća, dvanaest kategorija po djelatnostima i posljednja kategorija: najveće brzo-rastuće preduzeće.

U kategoriji mikro preduzeća lider po prihodu u 2019. bio je SIM COMPANY, po dobiti VIRAGE i po broju zaposlenih HALOTAKSI, svi iz Podgorice. U kategoriji malih preduzeća prvo mjesto zauzeli su kotorski MIVIS (prihod) i podgoričke kompanije DOMEN (dobit), te SECURITAS MONTENEGRO (broj zaposlenih). U kategoriji srednjih preduzeća to su NOVI VOLVOX (prihod), ZETAGRADNJA (dobit), TOBACCO S PRESS (broj zaposlenih), svi iz Podgorice. Kada su u pitanju velika preduzeća lider po prihodu i dobiti je ELEKTROPRIVREDA Crne Gore iz Nikšića, a po broju zaposlenih podgorički VOLI TRADE.

U djelatnosti telekomunikacija lider je CRNOGORSKI TELEKOM, trgovine VOLI TRADE, hotelijerstva BUDVANSKA RIVIJERA, upravljanja nekretninama DELTA M CG, revizije i računovodstva EKONOMIK ACCOUNTANTS, građevinarstva PIZZAROTTI MONTENEGRO iz Herceg Novog, dok je u djelatnosti hrane i pića prvo mjesto zauzeo bjelopoljski MESO-PROMET.

U djelatnosti ostala proizvodnja i prerada lider je RUDNIK UGLJA, u IT sektoru COMTRADE DISTRIBUTION, nafta i derivati JUGOPETROL, u farmaciji GLOSARIJ, medicinskim uslugama INSTITUT dr Simo Milošević iz Igala.

Priznanje za najveću rastuću kompaniju u 2019. godini dobio je VOLI TRADE, kao kompanija koja već godinama ostvaruje pozitivan finansijski rezultat, uz stalan rast prihoda i broja zaposlenih.

Dodjela priznanja koja je planirana za maj, zbog situacije sa novim koronavirusom pomjerena je za septembar. Za isti period pomjereno je i izdavanje ovogodišnje publikacije Poslovne novine-100 najvećih u Crnoj Gori, koje će sadržati liste svih rangiranih preduzeće u navedenih 25 kategrorija.

Projekat za unapređenje i promovisanje crnogorske privrede koji realizuje BI Communication, prije tri godine inicirao je crnogorski provajder poslovnih informacija BI Consulting u partnerstvu sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom ekonomije, uz podršku Privredne komore i uz generalno pokroviteljstvo Podgoričke banke i Crnogorske komercijalne banke, članica OTP grupe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *