Neto dobit najveće naftne kompanije manja za četvrtinu

Saudi Aramco izvijestio je o padu neto dobiti od 25 posto u prvom kvartalu. Naftni div bori se s dramatičnim padom cijena nafte i smanjenjem globalne potražnje.

Kompanija je navela da je neto dobit skliznula na 62,5 milijardi rijala (16,6 milijardi USD) u prva tri mjeseca godine, što je pad u odnosu na 83,3 milijarde rijala u istom razdoblju 2019. godine.

“Kriza COVID-19 nešto je što svijet nije doživio u novijoj istoriji i prilagođavamo se vrlo složenom i brzo promjenjivom poslovnom okruženju”, izjavio je predsjednik Aramca-a i izvršni direktor Amin Nasser.

„Aramco je pokazao otpornost tokom ekonomskih ciklusa i ima neuporedivu poziciju zbog snažne bilanse i niske strukture troškova.“

Aramco je u prvom tromjesečju najavio dividendu od 18,75 milijardi dolara, uprkos padu prihoda. Kompanija se obvezala da će isplaćivati dividendu u iznosu od 75 milijardi USD godišnje tokom pet godina, kao dio svog povrata investitorima, prije nego što će izaći na berzu. Čini se da su spomenuti planovi još uvijek aktualni uprkos smanjenju kapitalne potrošnje.

Check Also

Global Finance: CKB je najbolja banka u Crnoj Gori i u 2020. godini

Ugledni finansijski magazin Global Finance objavio je spisak dobitnika prestižnog priznanja za najbolje banke u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *