Bankama na raspolaganju više novca za kredite

Savjet Centralne banke Crne Gore usvojio je Odluku o izmjenama Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Centralne banke Crne Gore kojom je stopa obavezne rezerve koju su banke dužne da polože kod CBCG smanjuje za dva procentna poena.

Tako će banke ubuduće obaveznu rezervu obračunavati primjenom stope od 5,5%, umjesto dosadašnjih 7,5% (na dio osnovice koju čine depoziti po viđenju i depoziti ugovoreni sa ročnošću do jedne godine, odnosno do 365 dana), odnosno stope od 4,5% umjesto dosadašnjih 6,5% (na dio osnovice koju čine depoziti ugovoreni sa ročnošću preko jedne godine, odnosno preko 365 dana).

“Odluka je donijeta prvenstveno u cilju pružanja dodatnog doprinosa bankarskog sektora ublažavanju posljedica novog koronavirusa, na način što će se, oslobađanjem dijela sredstava banaka koja su korišćena za održavanje obavezne rezerve, povećati raspoloživa likvidnost i kreditni potencijal banaka u Crnoj Gori”, naveli su iz Centralne banke.

Ovom izmjenom se instrument obavezne rezerve postepeno usklađuje sa regulativom Evropske centralne banke u ovoj oblasti.

Check Also

Još dva dana za glasanje za najbolje projekte na konkursu „Za svako dobro“

Još dva dana su ostala za onlajn glasanje za najbolje projekte na konkursu Crnogorskog Telekoma …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *