U Kini se polako vraćaju biznisi, a i smog

Dodajte komentar

Kineska ekonomija polako staje na noge posle izlaska iz pandemije, što je jedna od najboljih vijesti ove nedjelje u Kini. Međutim, u isto vrijeme se pojavljuju satelitski snimci koji pokazuju da se uporedo sa tim vraća i zagađenje vazduha koje je i prije pandemije bilo veliki problem, javljaju Južnokineske jutarnje novosti.

U posljednjih par mjeseci, usljed karantina i obustavljanja rada fabrika, kvalitet vazduha u Kini se drastično poboljšao.

Nivo nitrogen dioksida u vazduhu je opao tokom perioda karantina na 150 mikromola po kvadratnom metru (umol/m2) i bio je na tom nivou do kraja marta. Ali nakog ukidanja karantina i nastavka rada fabrika, nivo nitrogen dioksida je skočio na 300 umol/m2 već u aprilu.

Iako je pandemija korona virusa u tim oblastima gotova, neki građani navode da će zbog zagađenja vazduha nastavizi da nose maske.

Nadležni u oblasti o prevencije zagađivanja vazduha upozoravaju ostale dijelove svijeta da će, ako ne budu pazili, da naprave istu grešku kao Kina.

Uprkos smogu, povećani broj biznisa koju su krenuli da rade daju nadu da će se ekonomija ubrzo oporaviti nakon udarca koji je primila tokom pandemije. Najveći udarac su pretpjeli tržni centri, prodavnice, restorani i hoteli.

U Šangaju je vlast objavila dvomjesečni šoping festival kako bi podstakla građane da kupuju. Ishod je bio pozitivan, što se da vidjeti po tome što je u prvih 24 časa festivala zarađeno 15.6 milijardi juana (2.2 milijarde dolara). Kombinovani onlajn i oflajn šoping ukupno su zaradili 2.3 milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *