Od ove sezone samo simbolični prihodi

Dodajte komentar

Ove godine u turizmu neki promet ne možemo očekivati, smatra vlasnik hotela ,,Adrija“ u Budvi Dragan Ivančević.

On je Pobjedi kazao može biti nešto ad hok, ili se može očekivati individualni promet, ali je vrlo teško očekivati da će se crnogorski turizam obnoviti ove godine. Gubici će se znati tek krajem godine, navodi, a pomoć Vlade ovom sektoru trebalo bi biti ne samo za naredna tri mjeseca nego do 1. maja iduće godine.

Avio linije

– Svi čarter programi, sve avio linije u sklopu velikih turopratora su stagnirani, pa je teško očekivati da će se obnoviti ove godine. Ako i nešto bude, ad hok ili individualno, s obzirom na to da smo u Evropi, pa neko odluči da putuje na kratke destinacije, ali nije realno očekivati promet koji će garantovati opstanak firmi ni ljeti, a kamoli zimi, a pogotovo da sačuvaju radna mjesta – procjenjuje Ivančević.

On ima neka saznanja da će se avio linije otvoriti krajem juna, ali niko ne zna kada će države donijeti odluke kada će se putovati i koja je to ciljna grupa turista koji dolaze kod nas.

– Turisti koji dolaze kod nas su najviše ekonomski ugruženi pandemijom. I kad se otvore avio linije pitanje što možemo da očekujemo. Mnogo je nepoznanica da bi se moglo ozbiljno procjenjivati i niko u ovom momentu ne zna kako će se stvari odvijati – kazao je Ivančević, koji smatra da država, ako želi da sačuva radna mjesta u turizmu, mora ozbiljnije da reaguje i da razbije populistički način razmišljanja.

– Ne treba turizmu milostinja, već ugalanje da se spasu radna mjesta, da bi se iz njega opet moglo zahvatati 25 odsto bruto društvenog proizvoda. Svaka pomoć turizmu znači ulaganje u realnu industriju, koja će prva moći da se oporavi iduće godine i da donosi pare – ističe Ivančević.

Smatra da mjere koje je Vlada do sada donijela mogu da ,,zagase” ubitke u prvom naletu, ali da dugoročno ne mogu da spasu taj sektor.

Procjena

– Od ove sezone možemo očekivati simbolične prihode i realnu sliku stanja imaćemo na kraju godine. Imamo procjene Svjetskog savjeta za turizam i Svjetske turističke organizacije i evropskih turoperatora da od organizovanog turizma ne možemo mnogo očekivati. Međunarodne procjene su da u turizmu preko 20 odsto neće moći da se razvije u odnosu na ono što je projektovano – kazao je Ivančević, koji smatra da država treba da nađe način za reprogramiranje nekih dugova prema inostranstvu, reduciranje nekih kapitalnih investicija, kako bi obezbijedila novac za turizam, ugostiteljstvo, te komplementarne grane saobraćaj i proizvodnja hrane i da se to projektuje do 1. maja iduće godine.

– Ništa ne znači ako pomognemo i spasimo turizam naredna tri mjeseca. Sa kojim ćemo proizvodom izaći iduće sezone ako se pogase firme – kazao je Ivančević.

Tražiće se veći kvalitet i manje cijene

Ivancevic smatra da treba da vidimo kakav proizvod treba da promovišemo za ovu sezonu.

– Pitanje je koje će to firme moći da rade. Kad se sve otvori treba vidjeti kako treba nastupiti, jer će se tražiti mnogo veći standardi higijene, medicinske zaštite gostiju, mnogo manje cijene a mnogo veći kvalitet usluga. U ovom momentu pričati o bilo kakvim marketinškim akcijama je neozbiljno, kad ne znamo šta nudimo – kazao je Ivančević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *