Luka Bar: Plate smanjene tri mjeseca

Shodno odluci Vlade da svoje luke stavi na raspolaganje i zemljama regiona, Luka Bar je nastavila sa pružanjem svih lučko-transportnih usluga komintentima, bez bilo kakvih zastoja i ograničenja u radu, saopštio je Pobjedi izvršni direktor barske kompanije Vladan Vučelić.

Naveo je da ne razmišljaju o otkazima, ali da je dogovoreno smanjenje zarada za april, maj i jun, objašnjavajući da to u ovim vanrednim uslovima obezbjeđuje stabilnost poslovanja na duži rok.

– Još je rano govoriti o krajnjim posljedicama pandemije i bez obzira na otežavajuće okolnosti poslovanja za nadati se da će Luka Bar i ovu poslovnu godinu završiti sa pozitivnim rezultatom – kazao je Vučelić, dodajući da to ne zavisi samo od Luke i njenih kapaciteta, već i od situacije u kojoj će se naći njihovi ključni poslovni partneri.

– Evidentno je smanjenje privredne aktivnosti korisnika naših usluga u okviru slobodne zone, kao i problemi u naplati potaživanja, a obustavljeno je i par važnih pregovora koje je Luka započela krajem prošle i početkom ove godine – rekao je Vučelić.

On smatra da se slobodna zona Luke Bar, posmatrano i kroz prizmu aktuelne pandemije, može i mora shvatiti kao šansa za ekonomski razvoj.

– Razvoj domaće proizvodnje u okviru zone, prije svega proizvodnje najbitnijih prehrambenih proizvoda, te s tim u vezi, obezbjeđivanje sigurnog snabdijevanja domaćeg tržišta, je ono o čemu ćemo i Vlada, ali i svi mi u sektoru privrede, morati da razmišljamo, kako bi se i ubuduće lakše nosili sa vanrednim situacijama – saopštio je Vučelić.

Istakao je da Luka Bar redovno izmiruje obaveze prema zapošljenima, državi i dobavljačima i da su sve te obaveze izmirene na kraju prvog kvartala. Istakao je ,,odgovornost i ispravno razmišljanje“ zapošljenih, kao i reprezentativnih sindikata Luke Bar koji su iskazali visok stepen kooperativnosti, što je rezultiralo potpisivanjem sporazuma o umanjenju zarada u procentima i na način koji u ovim vanrednim uslovima obezbjeđuje stabilnost poslovanja na duži rok.

– U nadi da će se situacija što prije stabilizovati, važenje tog sporazuma smo oročili do 1. jula ove godine – kazao je Vučelić i naveo da je usaglašen model redukcije zarada od 1. aprila do 30. juna, uvažavajući odredbe zakona i kolektivnog ugovora, tako da će aprilska plata biti linerano umanjena svim zaposlenima deset, a majska 15 odsto.

– U junu će zarada biti umanjena za 20 odsto, uz mogućnost slanja određenog broja zapošljenih na prinudne odmore sa umanjenjem zarade od 30 odsto, što bi bila krajnja mjera. Napominjem da je isplata zarada u martu bila bez umanjenja – rekao je Vučelić.

Kazao je da se Luka Bar nije obraćala Vladi za dodjelu pomoći, dok je za prevazilaženje trenutnih problema aplicirala za kredit kod IRF-a. Smatra da je neophodno da i poslovne banke, uvažavajući aktuelni trenutak, drugačijom kreditnom politikom pomognu privredu, a da stabilnosti finansija treba da pomognu firme čija se privredna djelatnost i u ovim uslovima ostvaruje u planiranim okvirima, prije svega kroz redovno izmirenje poreskih obaveza.

Naveo je da je pandemija, uslovila i potrebu drugačije organizacije rada.

– Uz prioritetan cilj da se sačuva zdravlje svih zapošljenih i njihovih porodica, pronašli smo način da se poslovni procesi održe na dosadašnjem nivou i da lučki sektor operative bude spreman da u svakom trenutku odgovori na zahtjeve zainteresovanih subjekata – rekao je Vučelić.

Istakao je da je zadovoljan poslovnim rezultatima u prošloj godini, kad je pretovareno 200.000 tona robe i ostvaren profit od 930.506 eura. Zadovoljan je i rezultatima poslovanja u prvom kvartalu ove godine, koji se odnose na obim pretovara, jer je, kako je kazao, ostvareno sve ono što je planom i predviđeno.

– Posebno raduje činjenica, a što je u ovom trenutku i najvažnije, da je očuvana stabilnost saradnje sa svim ključnim poslovnim partnerima (Metal Investment, Uniprom, ZI JIN, HBIS, MSK, PGS Montenegro, Cemex, itd), sa kojima imamo izuzetnu poslovnu komunikaciju – kazao je Vučelić.

Vučelić: Heroji su i radnici Luke Bar

Vučelić smatra da je najveći uspjeh što je kompanija kroz propisivanje jasnih procedura zaštite i njihovu dosljednu primjenu očuvala zdravlje svih zapošljenih.

– Pored izuzetnih i divljenja dostojnih ljudi, zapošljenih u zdravstvu, vojsci i policiji, u svim službama na lokalnim nivoima, prodaji i distribuciji prehrambenih proizvoda i ljekova, novinara, volontera i ostalih visoko rizičnih profesija, heroji ovog vremena su, sasvim sigurno i zapošljeni u kompaniji Luka Bar, a prije svih, radnici sektora operative – istakao je Vučelić.

Nastavak investicionog ciklusa vrijednog deset miliona

Vučelić je saopštio da je Luka Bar pokrenula prošle godine obiman investicioni ciklus.

– Ukupna vrijednost investicija premašuje deset miliona eura, od čega će sa već utrošenim sredstvima u prošloj godini, u ovoj godini biti investirano preko sedam miliona eura – precizirao je Vučelić.

On je saopštio da će osim nabavke lučke mehanizacije (mobilna lučka dizalica, material handler, reach stacker, kamioni, viljuškari) i izgradnje montažnog skladišta od 1.200 metara kvadratnih, u toku ove godine biti započeta i rekonstrukcija i sanacija operativne obale Volujica.

Check Also

U julu porasla nezaposlenost

U Crnoj Gori je na kraju jula bilo 42,37 hiljada nezaposlenih, oko jedan odsto više …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *