Hrvatska ispunila uslove za predvorje eurozone

Hrvatska je Akcijski plan za pridruživanje Evropskom kursnom mehanizmu II (ERM II) i bankarskoj uniji za razdoblje juli 2019. – maja 2020. ispunila u roku i u potpunosti, rekao je premijer Andrej Plenković u četvrtak na sjednici Vlade.

Izvijestivši o sprovođenju aktivnosti iz Akcijskog plana Republike Hrvatske za pridruživanje Evropskom kursnom mehanizmu II (ERM II) i bankarskoj uniji, Plenković je kazao da to potvrđuje i Vladinu odgovornost i dobro planiranje.

Podsjetio je da je akcioni plan, donesen 2018. godine, pripremljen u dogovoru sa odgovorajućim evropskim institucijama, te da sadrži 19 mjera.

– Donijeli smo 12 zakona, 6 pravilnika, napravili tri tendera za prodaju dionica i udjela, dva akciona plana Ministarstva ekonomije koja su usvojena, takođe jednu uredbu, jedan memorandum o razumijevanju, jednu revizionu politiku, rekao je Plenković.

Hrvatska će prema procjenama Vlade biti oko dvije i po godine u Evropskom kursnom mehanizmu II.

– Želimo ovim iskorakom da dođemo blizu eurozone zbog toga što smo vidjeli i u ovoj krizi da su članice koje su u eurozoni puno snažnije, opremljene važnim instrumentima za obranu od krize, kazao je premijer dodavši i kako Hrvatska nastoji da i članice koje nisu u eurozoni imaju, ako ne istu onda barem sličnu situaciju.

Check Also

Povoljniji prevoz za građane upućene na liječenje van Crne Gore

Fond za zdravstveno osiguranje i nacionalna avio-kompanija Air Montenegro potpisali su Protokol o saradnji kojim …

Leave a Reply

Your email address will not be published.