Hrvatska ispunila uslove za predvorje eurozone

Hrvatska je Akcijski plan za pridruživanje Evropskom kursnom mehanizmu II (ERM II) i bankarskoj uniji za razdoblje juli 2019. – maja 2020. ispunila u roku i u potpunosti, rekao je premijer Andrej Plenković u četvrtak na sjednici Vlade.

Izvijestivši o sprovođenju aktivnosti iz Akcijskog plana Republike Hrvatske za pridruživanje Evropskom kursnom mehanizmu II (ERM II) i bankarskoj uniji, Plenković je kazao da to potvrđuje i Vladinu odgovornost i dobro planiranje.

Podsjetio je da je akcioni plan, donesen 2018. godine, pripremljen u dogovoru sa odgovorajućim evropskim institucijama, te da sadrži 19 mjera.

– Donijeli smo 12 zakona, 6 pravilnika, napravili tri tendera za prodaju dionica i udjela, dva akciona plana Ministarstva ekonomije koja su usvojena, takođe jednu uredbu, jedan memorandum o razumijevanju, jednu revizionu politiku, rekao je Plenković.

Hrvatska će prema procjenama Vlade biti oko dvije i po godine u Evropskom kursnom mehanizmu II.

– Želimo ovim iskorakom da dođemo blizu eurozone zbog toga što smo vidjeli i u ovoj krizi da su članice koje su u eurozoni puno snažnije, opremljene važnim instrumentima za obranu od krize, kazao je premijer dodavši i kako Hrvatska nastoji da i članice koje nisu u eurozoni imaju, ako ne istu onda barem sličnu situaciju.

Check Also

Osiguravajuća Grupa Sava kupila NLB Vita d.d

Osiguravajuća Grupa Sava je postala stoprocentni vlasnik životnog osiguravajućeg društva NLB Vita d.d., pošto su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *