BDP Hrvatske bi mogao potonuti i 20 odsto

Dodajte komentar

Hrvatski će BDP u 2020. sigurno pasti više od 10 posto, možda i do 20 posto, uz istovremeno snažan pad turizma te pad izvoza između 10 i 30 posto.

Hrvatska ekonomija će se oporavljati dvostruko duže od svjetske, pri čemu Hrvatska ulazi u razdoblje nagle recesije i dugog oporavka ekonomije, pokazali su rezultati prvog u nizu kvartalnih istraživanja o očekivanjima poslovne zajednice u 2020. – Business Executives’ Quarterly Outlook (BEQO).

Istraživanje, koje su pokrenuli konsultantska agencija EQUESTRIS i prvi poslovni radio poslovniFM, provedeno je elektronskim putem na uzorku od 200 preduzetnika, vlasnika i direktora kompanija, u razdoblju od 30. aprila do 6. maja, s ciljem dobivanja stavova poslovne zajednice o poslovanju u krizi kao i preduzetničkim procjenama o tome kako će se kriza odraziti na njihovo poslovanje i na ekonomiju u cjelini. Među preduzetnicima obuhvaćenim istraživanjem njih 55 % prvenstveno je usredsredilo na usluge, 23 % na proizvode, a toliko je i onih koji se usmjeravaju i na proizvode i usluge. Obuhvaćeni su preduzetnici iz ukupno 18 različitih djelatnosti.

Četvrtina preduzetnika ocjenjuje da će pad BDP-a biti 10 posto, dok ih čak 21 % smatra da će biti veći od 30 posto. Čak 75 % preduzetnika očekuje pad u turizmu veći od 30 posto. Usto njih 46 % predviđa pad izvoza za 10-30 posto, dok ih 25 % predviđa pad izvoza veći od 30 %. Takođe, očekivano, preduzetnici smatraju da će sve to dovesti do pada cijena nekretnina, industrijske proizvodnje, prosječne neto plate, stranih ulaganja. No preduzetnici istovremeno upozoravaju kako će rasti stopa nezaposlenosti i do 30 posto, te da se indeks korupcije može povećati 20 do 30 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *