Banke da ponude i dodatni grejs period

Dodajte komentar

CBCG očekuje od banaka da građanima i privredi, koji trpe posljedice aktuelnih mjera, izađu u susret i omoguće dodatni grejs period za otplatu kredita, kazao je direktor Sektora za kontrolu banaka CBCG Dejan Vujačić.

Gostujući u Jutarnjem programu TVCG, naveo je da podaci CBCG od 5. maja, kažu da likvidna aktiva banaka iznosila 921 milion eura i dalje je, kako dodaje, na nivou 20 odsto ukupne aktive.

“CBCG ohrabruje banke i to očekuje od njih da otplatu kredita strukturiraju u skladu sa očekivanim novčanim tokovima. To znači da ako građani ili privreda trpe posljedice svih ovih mjera, u smislu da su im neki novčani tokovi odgođeni da su im smanjena primanja, da su ostali bez plate, da im se izađe u suret u smislu davanja grejs perioda, odnosno neuobičajenih rokova otplate, posebno u odnosu na kredite turističkoj privredi”, poručio je Vujačić.

Smatra da se principi i pravila odobravanja kredita u narednom periodu neće mijenjati.

“Bankarski sistem je u ovom trenutku visoko rezistentan i spreman je da ponese negativan uticaj u dijelu likvidnosti, a spreman je i da nastavi sa svojom ulogom u dijelu odobravanja kredita građanima i privredi”, naveo je Vujačić.

Tokom moratorijuma banke gube 150 miliona eura

Podsjeća da su banke prije korona krize bile u dobroj poziciji.

Na kraju februara, kako navodi, obaveze po osnovu dospjele glavnice i obračunate kamate na nivou sistema za sve kredite su iznosili oko 105 miliona eura.

Moratorijum na otplatu kredita od tri mjeseca tražilo je 68.000 korisnika, a njihovi krediti iznosili su milijardu i 350 miliona eura, odnosno oko 48 od ukupnih aktivnih kredita.

“Mi dolazimo do računice od oko 50 miliona eura na mjesečnom nivou, a imajući u vidu da moratorijum traje tri mjeseca, to je 150 miliona eura likvidnih sredstava, priliva, koje su banke trebale da dobiju, a odrekli su ih se u korist građana i privrede”, pojasnio je Vujačić.

Važno je, kako dodaje, da su tih 150 miliona eura, kojih su se banke odrekle, direktni prihod, tj diretno povećavaju dohodak građana i privrede.

“To je pozitivno uticalo na likvidnost privrede i na ličnu potrošnju”, kazao je Vujačić i dodaje da će tih 150 miliona u značajnoj mjeri uticati na to da pad BDP-a u ovom periodu ne bude izražen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *