Turska lira pala na najniži nivo u istoriji

Turska valuta pala je na najniži nivo u istoriji u četvrtak, a američki je dolar porastao je u odnosu na liru do nivoa koja nije viđen gotovo dvije godine.

Ovo se desilo nakon što je bankarski regulator u zemlji odlučio da ograniči pristup stranim ulagačima za transakcije denominovane u lirama.

Valuta je bila pod sve jačim pritiskom uslijed rastuće inflacije, porasta nezaposlenosti i sporog rasta.

Turska sada ima najveći broj slučajeva koronavirusa u regionu Bliskog Istoka.

Turska centralna banka izvukla je milione dolara iz svojih deviznih rezervi kako bi kupila lire i podržala vrijednost valute prema dolaru, a u utorak je bankarski regulator najavio nova ograničenja za strance koji čine transakcije u lirama u nastojanju da spriječe špekulativne trgovine.

Taj potez je imao negativan efekat: lira je pala u dva naredna dana, dolar je u četvrtak porastao na vrijednost 7,49 lira tokom jutarnjih trgovanja u Londonu – što je nadmašilo dotadašnju rekordno nisku vrijednost turske valute od 7,236 lira za dolar na vrhuncu valutne krize u avgustu 2018. godine.

– Čini se da je samo pitanje vremena prije nego što razlika nastavi da se uvećava– rekao je Brad Betchel, globalni šef FX-a u Jefferies LLC.

– Zvaničnici se sa samopouzdanjem obraćaju tržištu, ali tržište počinje da misli “da je car go” – dodao je on.

Check Also

Global Finance: CKB je najbolja banka u Crnoj Gori i u 2020. godini

Ugledni finansijski magazin Global Finance objavio je spisak dobitnika prestižnog priznanja za najbolje banke u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *