Kineski izvoz iznenadio s rastom od 3,5% u aprilu

Kineski izvoz je u aprilu zabeležio neočekivani rast od 3,5 procenata međugodišnje, što je prvo povećanje od decembra prošle godine, pokazuju podaci kineske Uprave carina objavljeni danas.

Ovaj pokazatelj je daleko nadmašio projekcije ekonomista koji su u anketi Rojters predviđali pad izvoza od 15,7 posto, kao u u odnosu na pad od 6,6 procenata u martu.

Neki ekonomisti pripisuju skok izvoza zatvaranju fabrika i prekidu proizvodnje u drugim dijelovima svijeta, dok su kineski proizvođači u međuvremenu ponovo pokrenuli proizvodnju nakon dužeg perioda neativnosti zbog pandemije virusa Covid-19.

S druge strane, aprilski uvoz Kine je pao za 14,2 odsto u odnosu na godinu ranije, što je najveći pad od januara 2016, i ispod očekivanja tržišta koja su predviđala pad od 11,2 posto.

Kineski uvoz je u martu registrovao pad od 0,9 procenata, što se pripisuje slaboj domaćoj tražnji i padu cijena na robnim berzama.

Analitičari upozoravaju da dvocifreni pad uvoza nagoveštava veće probleme u predstojećem periodu jer su velike svjetske privrede i dalje u pandemiji s rastom broja infekcija i smrtnosti, i budući da globalna ekonomija tone u recesiju.

Prema njihovim riječima, kolaps globalne potražnje i sve veći gubici radnih mjesta vjerovatno će umanjiti tražnju za kineskom robom u mjesecima koji slijede, navodi britanska agencija.

Check Also

Fejsbuk aktivira kriptovalutu možda već u januaru

Fejsbuk i njegovi partneri spremaju se da izdaju kriptovalutu libru već u januaru naredne godine, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *