EU formira novo tijelo za borbu protiv pranja novca, objavljena nova “crna lista”

Dodajte komentar

Evropska komisija ima za cilj da intenzivira nadzor država koje predstavljaju rizik od pranja novca i traži stvaranje novog tijela za pomoć u borbi protiv finansijskog kriminala i strožjem nadzoru banaka, pokazuju nacrti dokumenata koje je vidio Reuters.

Jedan dokument, koji bi trebao biti objavljen u četvrtak, dodaje Panamu i druge zemlje na postojeću crnu listu, ali je poštedio Saudijsku Arabiju i druge američke teritorije koji su stavljene na raniji popis prije nego što su sklonjene zbog prigovora.

Drugi dokument, koji bi takođe trebalo da se objavi u četvrtak, sugeriše Evropskoj uniji više ovlašćenja u borbi protiv finansijskih malverzacija unutar bloka, nakon što je niz skandala u velikim bankama umanjio reputaciju EU.

U predlogu, koji još uvijek podliježe izmjenama, kaže se da bi EU do 2023. mogao uspostaviti zajedničko nadzorno tijelo zaduženo za provođenje inspekcija u bankama i eventualno ovlašteno nametati sankcije i identifikovati sumnjive isplate.

Revidirana lista za pranje novca, proširena na 22 zemlje iz 16 država, stupa na snagu od oktobra.

Komisija je na svoj popis zemalja koje “predstavljaju značajne prijetnje finansijskom sistemu Unije” dodala Panamu, Bahame, Mauricijus, Barbados, Bocvanu, Kambodžu, Ganu, Jamajku, Mongoliju, Mjanmar, Nikaragvu i Zimbabve zbog neuspjeha u rješavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Banke i druge finansijske kompanije biće dužne da pažljivo prate svoje klijente koji imaju posla s tim državama. Firmama u navedenim državama takođe je zabranjeno primati nova sredstva EU-a.

Ali, viša provjera primjenjivaće se tek od oktobra, kaže se u dokumentu, zbog poremećaja koje je uzrokovala trenutna pandemija koronavirusa.

Zemlje koje su već bile na popisu su Afganistan, Irak, Vanuatu, Pakistan, Sirija, Jemen, Uganda, Trinidad i Tobago, Iran i Sjeverna Koreja. Sve zemlje, osim Severne Koreje, obavezale su se da će promeniti svoja pravila kako bi se bolje borile protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Popis u EU izostavio je Saudijsku Arabiju, trenutno predsjedavajuću G20. Saudijci su prošle godine uvršteni na listu EU sve dok taj dokument nisu oborile vlade EU nakon pritisaka kraljevstva bogatog naftom. To je bio izuzetan slučaj, jer se države članice EU rijetko miješaju u popise koji su u velikoj mjeri u nadležnosti Komisije, izvršne vlasti tog bloka.

Među ostalim zemljama koje su uključene u prošlogodišnji nacrt liste, ali koje su sada pošteđene su Libija i četiri američke teritorije Samoa, Djevičanska ostrva, Portoriko i Guam.

Nova nacrtna lista EU u velikoj mjeri odražava listu sastavljenu od Globalne radne grupe za finansijsku akciju (FATF), koja je globalna organizacija za utvrđivanje standarda za napore na suzbijanju pranja novca.

Međutim, na listi EU-a nisu Albanija, zemlja kandidat za pridruživanje bloku, i Island, bliski trgovinski partner Unije. Obje zemlje su na listi FATF.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *