Promjena percepcije: Iz katastrofe u priliku

Dodajte komentar

Situacija sa coronom, na svu sreću, polako prolazi. Fokus vraćamo na uobičajene aktivnosti. Za nas preduzetnike to je uglavnom, kako sačuvati svoje poslovanje, povećati prodaju, održati motivaciju zaposlenih, naplatiti potraživanja, ugovoriti nove poslove…
Nekad se čini da je tako malo stvari u našim rukama. Međutim, kako god to nekad nije vidljivo na prvi pogled, uvijek možemo više nego što nam se čini.

Koja od ovih konstatacija bolje oslikava trenutno stanje vašeg biznisa ?

Ova situacija sa coronom je nešto najgore što je moglo da se desi za moj biznis

Ovo nas je podstaklo da tražimo drugačije modele poslovanja, za koje ranije nismo imali vremena ili nismo bili spremni za njih.

U pitanju je isti biznis, isto tržište. I šta je istina ?
Pa, obje konstatacije su istina, jer naše istine zavise od naše percepcije.

Tako da corona situaciji, jedan preuzetnik daje značenje katastrofe, a drugi, kao priliku za neki drugačiji vid poslovanja, za neku inovaciju. I obojica su potpuno upravu. Njihove percepcije određuju značenje događaja.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Jedna od definicija percepcije: Percepcija je nesvjesni proces kojim mozak organizuje podatke dospjele od strane raznih čula, zatim ih interpretira stvarajući smislenu cjelinu.[/box]

Koliko nas percepcije ograničavaju ?

Kao što i sami možemo vidjeti, neke percepcije mogu biti prilično ograničavajuće po svog vlasnika. Možda je ranije imao neka neprijatna iskustva, možda nema potrebna znanja, nema prave informacije. Ovo naravno zavisi i od vaspitanja, uvjerenja, okruženja u kome živi i radi. Svi ti činioci utiču na formiranje naše percepcije, tj. naše interpretacije situacija, događaja.

To su za nas istine koje mi ne preispitujemo i najčešće ih nismo svjesni. Smatraćemo da je situacija takva, okolnosti su loše, da se nama uvijek nešto iskomplikuje i sl. I u praksi će nam to stalno i potvrđivati.
Međutim, ako postoji osoba koja se nalazi u istoj situaciji, na istom tržištu, u istom biznisu, sa sličnim kapitalom, i ima drugačije gledanje, ona će donositi drugačije odluke, promijeniće poslovanje, najvjerovatnije da će imati i brojne benefite.

I šta možemo da uradimo, šta je najvažnije za promjenu percepcije?

Naša uvjerenja.

Na NLP edukacijama, prije učenja bilo kakvih moćnih i djelotvornih tehnika, prvo počinjmo sa usvajanjem aksioma, tj. korisnih uvjerenja, sa kojima mijenjamo svoju percepciju, reprogramiramo svoja postojeća, ograničavajuća uvjerenja.
Usvajanjem samo 3 aksioma mijenjamo svoju percepciju i programiramo sebe na mnogo uspješnije ishode:

  • Nije važno šta se dešava, važno je kako ti reaguješ na to

    Budimo svjesni da događajima mi dajemo značenje. Ako nam nešto teško pada, ako nas nervira, plaši… umjesto da se žalimo i krivimo okolnosti, druge ljude i tako im prepuštamo moć, zapitajmo se: Šta mogu drugačije? Zašto me sada to nervira, plaši…šta mogu da uradim po tom pitanju, pa da dobijem drugačije ishode? Šta je u mojoj moći? Šta ako je ovo prilika za rast?

  • Ne postoji neuspjeh samo rezultat

    Strah od neuspjeha mnoge ljude blokira, da se usude i probaju nešto drugačije. Zato što imaju svoje predstave kako bi nešto trebalo da izgleda, međutim, često, baš onda kad ne dobijemo željeni rezultat, mi mnogo više rastemo, učimo, napredujemo, nego da stalno nižemo, uspjeh za uspjehom. Tim uvidom, strah od nesupjeha, prestaje da nas blokira i usporava, a mi postajemo mnogo otvoreniji i prijemčiviji za nove prilike, a samim tim, brže i jednostavnije postižemo željene ishode.

  • Imam sve što mi je potrebno

    Takođe, strah ne znam dovoljno, nemam sve informacije, nemam sve što mi treba…nas prilično koči. Međutim, kada prihvatimo da je to sasvim u redu i da zbog toga ne treba da odustanemo od nekog projekta, realizacije svog novog biznis modela i sl. Možda ne znam ja, ali zna moj kolega, upoznaću nekoga ko zna i ko će mi pomoći, a možda imam sasvim dovoljno znanja da počnem. Težnja za savršenom prilikom i savršenim trenutkom, ubija u nama stvaralačku energiju.

I šta mislite koja uvjerenja ima naš kolega preduzetnik, koji iz corona situacije izlazi snažniji, pa i uspješniji?

Ovo su ujedno uvjerenja koja su zajednička svim uspješnim poslovnim ljudima u bilo kojim biznis sferama, vrhunskim sportistima, zadovoljnim i ostvarenim pojedincima, bez obzira na okolnosti, na situacije, na prilike na tržištu, konkurenciju i sl.

Nikad neće biti savršen trenutak, savršena prilika, mi potpuno spremni, ali ako takve okolnosti percipiramo kao prilike za rast, onda ćemo i rasti. U suprotnom, uvijek možemo čekati bolja vremena.
Okolnosti, tržište, konkurencija nisu u našoj moći, ali percepcija jeste. Jasno nam je onda gdje da i usmjerimo svoje djelovanje.

tekst i foto: nlpnetwork.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *