Kinezi traže produženje roka i dodatna plaćanja za autoput

Dodajte komentar

Direktor poslovne jedinice za upravljanje projektom izgradnje autoputa Goran Vujović je u Jutarnjem programu TVCG rekao da je pandemija korona virusa okolnost koje se definitivno nije mogle predvidjeti.

“Ugovor prepoznaje klauzulu “više sile”. Kineski izvođač se već obratio nama kao investitorima sa zahtjevom za produženje roka i dodatnim plaćanjima po njihovim razlozima, za koje oni smatraju da su cjelishodni”, naveo je Vujović.

“Postoji ugovorni osnov, a o samoj opravdanosti ima mnogo faktora, od kojih su neki značajani za našu stranu, a to je da nije bilo proglašanje vanrednog stanja, da viša sila nije nastala u Crnoj Gori…”, navodi Vujović, prenosi portal RTCG.

Kaže i da su radovi na samom autoputu usporeni.

“To je više izraženo na sekciji tri i četiri, odnosno na drugoj polovini autoputa gdje dominantno rade uposleni iz Kine. Na sekcijama jedan i dva, gdje rade domaći podizvođač, ti radovi su sve vrijeme bili prilično intenzivni. Dio uposlenih iz Kine se nije vratio što predstavlja problem”, kazao je Vujović i dodaje da su pored korone još neki faktori uticali na dinamiku izgradnje.

Navodi i da u decembru i januaru, zbog zimskih uslova, neki radovi nijesu mogli da se izvode.

“Definitivno ćemo zbog ove situacije imati prolongiranje roka završetka radova”, naveo je Vujović.

Izvor: Pcnen.com

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *