Kina: Radnici će plaćati odštetu kompanijama ako odbiju prekovremeni rad

Dodajte komentar

Kineski sud u provinciji Jiangsu je pokrenuo veliku javnu raspravu u Kini o pravima radnika, presudivši u korist kompanije koja je tužila dvojicu svojih radnika zbog odbijanja obavljanja prekovremenog rada.

Odlukom suda iz 29. aprila, dvojica radnika moraju svojoj kompaniji platiti kompenzaciju u iznosu 18 hiljada RMB (2.5 hiljade USD) zbog odbijanja prekovremenog rada koje je kompaniju u izgubljenom poslu koštalo 120 hiljada RMB (17 hiljada USD).

U javnom obraćanju lokalnoj TV stanici, sudija koji je donio ovu presudu se kratko izjasnio riječima da radnici moraju raditi prekovremeno ako im se kompanija susretne sa hitnim zadatkom. Radnici su odbili prekovremeni rad, iako su bili svjesni da je njihov radni zadatak hitan za kompaniju, što je u rezultiralo finansijskim gubitcima njihovog poslodavca.

Odluka je kontroverzna zbog same činjenice da je presudila protivno postojećem kineskom Zakonu o radu, zbog čega su kineski pravnici širom zemlje tražili detaljno pojašnjenje presude. Naročito se ispituje pojam „hitnosti“, koji je bio od presudnog značaja u ovoj presudi. Prema postojećem radnom zakonu, „hitni poslovi“ se odnose na vanredne okolnosti prirodnih katastrofa, vojno-obrambenih zadataka, ili se odnose na nesretne slučajeve u kojima su u opasnosti ljudski životi.

Xu Hao, advokat iz Pekinga, pojašnjava da postojeći zakon može prisiliti radnika na prekovremeni rad ako je zbog vanrednih okolnosti potreban hitni popravak ceste ili željezničke linije, ali da je teško prihvatiti povećane proizvodne ciljeve kompanije kao „vanredne okolnosti“ zbog čega se mora obavljati prekovremeni rad.

„Kompanija je pregovarala s dvojicom radnika o prekovremenom radu, koji su ova dvojica odbila. Prema postojećem zakonu nema osnove da ih se zbog toga kazni.“, objasnio je Xu Hao.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *