Italijanski mljekar sjajnom idejom spasio poslovanje

Dodajte komentar

Bitka njegove zemlje s Briselom zbog ‘korona obveznica’ očajnom je italijanskom mljekaru dala ideju: Zašto ne početi s izdavanjem ‘sirnica’?

Vlasnik farme bivola Giuseppe Morese nazvao je to “kreativnim finansiranjem”. Ljudi plate unaprijed i dobiju potvrdu da će ih njihov caciocavallo, kolut sira u obliku suze, čekati kad dovoljno dozrije. “Platite odmah, a završni proizvod dobijete kad sazre”, kaže Morese na svojoj farmi u okolini Napulja.

Iza njega, desetine bivola pasu i valjaju se u blatu. Goveda su tamo primarna zato jer se od njihova mlijeka pravi mozzarella za brojne pizzerije u regiji.

Ali svi su restorani nedjeljama zatvoreni zbog suzbijanja pandemije.

Umjesto da višak mlijeka baci, Morese je odlučio da ga upotrijebi za caciocavallo, koji je isto specijalitet italijanskog juga, ali se inače pravi od kravljeg ili ovčjeg mlijeka.

“Nudimo našim klijentima, barem onima koji su nam najbliže i koji najviše vole italijanske proizvode, priliku da ulože i podrže nas”, rekao je.

Italijanska ekonomija stala je nakon što je vlada boreći se s najgorom zarazom u Evropi, zatvorila sve prodavnice i restorane.

Veličina Moreseovih sireva upućuje na to da se on priprema na najgore.

“Radimo ovako velike sireve zato jer želimo da dugo zriju”, kaže i pokazuje na kolut veći od svoje glave.

“Nadamo se da će do tad covid-19 biti samo prošla noćna mora”.

Najveći problem italijanskih kompanija koje su ostale otvorene je gdje isporučiti proizvode. Svi kafići i restorani zatvoreni su 12. marta i tako će ostati do 1. juna.

“Pandemija je stvorila ekonomski šok. Stvorila je višak proizvoda u odnosu na potražnju”, rekao je Vicenzo Tropiano, šef italijanske poljoprivredne zajednice Coldiretti.

“Sirne obveznice pomažu obnovi ravnoteže”, kazao je Tropiano. Coldiretti pomaže Moreseu u izdavanju obveznica i garantuje da će svako dobiti sir koji je platio.

Jedan mu je par, na primjer, platio 45 eura i dobio garancije da će u roku od dvije godine dobiti sedam kilograma sira za svoje vjenčanje. “Srećni smo što smo dobili neke narudžbe i transfer novca”, kazao je mljekar.

“Naš je slogan – višak pretvaramo u izvrsnost”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *