Zašto je Wall Street toliko snažan u vrijeme globalne krize?

Da li je Wall Street slijep? Globalna ekonomija je u rasulu, pandemija koronavirusa ubila je više od 237.000 ljudi širom svijeta, a 30 miliona Amerikanaca je ostalo bez posla kao kolateralna šteta u borbi protiv Kovida 19. Pa opet, američka berza upravo je imala svoj najbolji mjesec u protekle 33 godine – cijeloj jednoj generaciji.

Iako je situacija burna, Wall Street je grupa investitora koji gledaju unaprijed, određuju sadašnje cijene dionica na osnovu procjene kako će korporativni profit i ekonomija izgledati u budućnosti, za jedno ili dva tromjesečja.

Od februara do kraja marta, investitori su oborili indeks S&P 500 za skoro 34 odsto, predviđajući da će broj nezaposlenih radnika eksplodirati, a ekonomija upasti u recesiju. A onda, u aprilu, kada su sumorni ekonomski podaci potvrdili te strahove, investitori su se umjesto toga koncentrisali na nekoliko elemenata koji im izazivaju optimizam.

Indeks S&P 500 je porastao za 26,5 procenata od kada je pao na najnižu tačku 23. marta – u nedjelji kada je vlada objavila da se rekordan broj američkih radnika prijavio za nadoknade za nezaposlene, skoro 6,9 miliona.

Kada klijenti u posljednje vrijeme zovu kompaniju Vijer & Co, investicione savjetnike u Nju Orleansu, obično počinju jednim pitanjem, kaže Sendi Vijer, menadžer portfolija. Pitaju “Da li ulazimo u recesiju?”, a ja kažem: “Da, ali berza je već prošla kroz recesiju i sada izlazi iz nje”.

Evo nekih razloga zašto berza gleda u budućnost…

Federalne rezerve su ponovo priskočile u pomoć

Čuvena izreka na Wall Streetu glasi: Ne suprotstavljajte se Federalnim rezervama. Centralna banka radi sve što može da podrži ekonomiju, od smanjenja kamatnih stopa na skoro nulu, do do sada neviđenog obećanja da će otkupiti korporativne dugove koji su sve rizičniji. Cilj svega toga je da kreditno tržište ima dovoljno gotovine da normalno funkcioniše i da se spriječi divljanje cijena.

Investitori kažu da je Centralna banka eliminisala najgori scenario za tržišta – kolaps nalik na onaj iz finansijske krize 2008. A čak se i duboko podijeljeni Kapitol hil udružio da ubaci hiljade milijardi dolara u ekonomiju kako bi se popunile praznine nastale zbog zatvaranja preduzeća.

Broj zaraženih se stabilizovao u nekim područjima, a nova otvaranja su na vidiku

U teško pogođenoj državi Njujork, broj hospitalizovanih pacijenata se spustio na na nivo od prije mjesec dana, pošto je dostigao vrhunac sredinom aprila. Neke države širom zemlje su iznijele planove da postepeno popuste restrikcije uvedene da bi se zaustavilo širenje virusa. Džordžija tu prednjači, pošto je već dozvolila da se otvore frizerski i kozmetički saloni i teretane.

“Ovo je prije svega zdravstvena kriza, tako da su svi trendovi ka poboljšanju dobri, iako su u sjenci zaista strašnih brojki kada je reč o gubitku ljudskih života”, kaže Nela Ričardson, investicioni strateg u kompaniji “Edvard Džons”.

Čak i strašne ekonomske brojke sadrže u sebi neke pozitivne znake

Džo Sejdl, ekonomista za kapitalna tržišta u banci Džej Pi Morgan, primijetio je da je većina poslova izgubljenih u martu privremeno, a ne trajno smanjenje radne snage.

“To je relativna utjeha”, kaže Sejdl. “Znamo da će stopa nezaposlenosti da poraste, ali kada pogledate ispod površine, možete da vidite koliki je dio svega ovoga samo privremen”.

Istorija pokazuje da vrijednost dionica obično počne da se oporavlja i dok je ekonomija i dalje u padu. S&P 500 obično počinje da se podiže četiri i po mjeseca prije nego što ekonomija dostigne najnižu tačku recesije, ističe Lindzi Bel, glavni investicioni strateg u firmi Elaj Invest (Ally Invest).

Setimo se “Velike recesije” – vrijednost dionica počela je najduži kontinuirani rast u istoriji u martu 2009, kada je korporativni profit još bio u padu a broj otpuštenih radnika i dalje rastao. Stopa nezaposlenosti dostigla je vrhunac tek sedam mjeseci kasnije.

Međutim, mnogi profesionalni investitori su skeptični, s obzirom na to koliko još neizvjesnosti postoji u pogledu trajanja recesije.

Ako dođe do drugog talasa infekcija, kompanije bi mogle da se opet ponovo zatvore, podjednako brzo kao što su se otvorile. Dionice više nisu jeftine posle nedavnog snažnog rasta na berzi. A i dalje postoje strahovanja da neke kompanije neće moći da plate svoje dugove, posle velikog zaduživanja koje ih je ostavilo sa 9,6 hiljada milijardi obveznica, koje tek treba da budu naplaćene.

Berza takođe ima vrlo mješovit učinak u predviđanju kraja recesije, baš kao što je predvidjela kraj devet od pet posljednjih recesija – kako se jednom našalio slavni ekonomista Pol Samjuelson.

Pošto što je dostigao rekordno nizak nivo u novembru 2008, ubrzo posle kraha kompanije “Liman braders” za vrijeme finansijske krize, indeks S&P 500 je porastao za više od 24 odsto u toku sedam nedjelja. Međutim, taj rast se pokazao iluzornim, i na tržištu je ponovo došlo do pada, a indeks se srušio za skoro 28% i dotakao najnižu tačku u martu.

Izvor: VOA

Check Also

Udruženje banaka: Masovni moratorijum nanio bi više štete nego što bi donio koristi

Udruženje banaka Crne Gore reagovalo je povodom inicijative SDP-a i Predloga zakona o odlaganju plaćanja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *