Poslovna klima u njemačkom automobilskom sektoru pala na najniži nivo od 1991.

Poslovna klima u njemačkom automobilskom sektoru pretrpjela je najveći pad u aprilu i pala na najniži nivo od 1991. godine, kada je ekonomski institut Ifo počeo prikupljati podatke, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Ifo je objavio da je njegovo istraživanje na 75 auto firmi pokazalo da je trenutni indeks poslovanja za taj sektor pao na -85,4 boda u aprilu sa -13,2 u martu. “Nikada nismo vidjeli tako loše brojke za ovaj ključni sektor”, rekao je Klaus Wohlrabe, šef prognoze u Ifou, prenijela je agencija Reuters.

Vijest je stigla uoči konferencijskog poziva koji će kancelarka Angela Merkel u utorak održati s visokim predstavnicima autoindustrije kako bi razgovarali o uticaju pandemije koronavirusa na proizvodnju i prodaju.

Uoči sastanka sa njemačkom kancelarkom, Volkswagen i Daimler pozvali su vladu da pomogne u povećanju potražnje za automobilima. Pandemija je smanjila profit u prvom kvartalu i primorala oba proizvođača automobila da spuste prognoze za ovu godinu, piše BizniInfo.ba

Mjere podrške

Prodaja automobila širom svijeta pala je kao rezultat mjera za obuzdavanje pandemije kojima su zatvoreni proizvodni pogoni i prodajni saloni što je proizvođače ostavilo bez novca za dalje investiranje.

Merkel sa saradnicima radi na paketu stimulacija poslije krize kako bi podržali ekonomski oporavak. Prijedlozi o kojima raspravljaju visoki članovi vladajuće koalicije uključuju i veći novčani poticaj za kupovinu električnih automobila.

Paket bi trebao biti predstavljen krajem maja ili početkom juna.

 

Check Also

Turizam ne smije više da bude jedini oslonac razvoja

Ne samo turistička privreda već kompletna crnogorska ekonomija se, aktuelnim rječnikom, mora hitno staviti na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *