Ponovo se traži uvođenje poreza digitalnim kompanijama u Evropi

Francuski ministar finansija Bruno le Mer ponovio je da u Evropi treba uvesti porez digitalnim kompanijama, navodeći da je kriza koju je izazvao korona virus pokazala da je uvođenje takvih dažbina relevantnije nego ikad.

Skoro 140 zemalja pregovara o uvođenju prvih međunarodnih poreskih pravila vezanih za velike tehnološke kompanije, koje često iskazuju profit u zemljama sa niskim poreskom stopom, prenio je “Gardijan”.

Google je već godinama pod lupom francuskih poreskih vlasti koje su prošlog mjeseca preliminarno zaključile da američki div mora platiti dug od 1,115 milijardi eura. Konačna presuda u tom predmetu biće objavljena u drugoj polovini jula.

U maju prošle godine američki informatički div je pristao da plati 306 miliona eura u sklopu sporazumnog rješenja poreznog spora u Italiji gdje se protiv njih vodi kaznena istraga zbog sumnje da su u toj zemlji od 2009. do 2013. godine prijavljivali dobit ostvarenu u Irskoj.

Sličnu je nagodbu prije dvije godine sklopio i američki Apple.

Odvojeno je Evropska komisija u junu odrezala Googleu novčanu kaznu od rekordne 2,4 milijarde eura za nezakonito davanje prednosti vlastitoj usluzi kupovine pri objavljivanju rezultata pretraživanja.

Francuski parlament usvojio je u junu prošle godine porez za tehnološke kompanije, nakon što je Senat, gornji dom parlamenta, odobrio konačnu verziju zakona.

Time je zvanični Pariz, kako ocjenjuje Reuters, pružio otpor Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koje su nešto ranije, po nalogu američkog predsjednika Donalda Trampa, otvorile istragu povodom francuskog plana oporezivanja digitalnih usluga.

Riječ je o troprocentnom porezu na prihode od digitalnih usluga ostvarenih u Francuskoj koji će važiti za kompanije sa zaradom od preko 25 miliona eura u toj zemlji i od 750 miliona eura širom svijeta, prenosi Reuters.

Porez bi trebalo da počne da se primjenjuje retroaktivno, od početka 2019. godine.

Check Also

Mogu li domaći gosti ublažiti štetu: U Crnu Goru preko 90 posto turista dolazi iz inostranstva

Iako bi početak jula trebao biti i početak najposjećenijeg perioda turističke sezone, skoro polovina izdavalaca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *