Bjerde nova potpredsjednica SB za Evropu i centralnu Aziju

Šveđanka Anna Bjerde nova je potpredsjednica Svjetske banke (SB) za Evropu i centralnu Aziju.

Iz SB je saopšteno da je Bjerde na funkciju stupila u petak, zamijenivši Cyrila Mullera, koji je na toj poziciji bio od jula 2015.

“Bjerde je tokom svoje 25-ogodišnje karijere obavljala nekoliko rukovodećih pozicija u SB. Ona je priznata kao lider u ekonomskom razvoju, s fokusom na inkluzivni rast i održivi razvoj”, navodi se u saopštenju.

Iz SB su kazali da Bjerde preuzima vođenje regije Evrope i centralne Azije u izuzetno zahtjevnom vremenu za države klijente banke.

“Kao potpredsjednica za Evropu i centralni Aziju tijesno ću sarađivati s vladama kako bih im pomogla u postizanju snažnih razvojnih rezultata. Naš neposredni fokus je na rješavanju zdravstvenih i ekonomskih uticaja pandemije COVID-19”, rekla je Bjerde.

Ona je podsjetila da je SB kratkoročno pružila brzo finansiranje i alate za određene politike kako bi se, prije svega, zaštitili životi ljudi.

“U srednjem roku ćemo pomoći zemljama da zaustave ekonomski i fiskalni pad od ove krize odgovarajućim mjerama i finansiranjem”, navela je Bjerde.

SB je do sada izdvojila više od 1,4 milijarde USD za pomoć zemljama Evvrope i centralne Azije u ublažavanju uticaja pandemije koronavirusa.

“Samo od 2. aprila je kroz nove projekte odobreno oko 490 miliona USD. Takođe, nekoliko zemalja regije trenutno razgovara sa SB o budućim projektima”, zaključili su iz SB.

Check Also

Fejsbuk aktivira kriptovalutu možda već u januaru

Fejsbuk i njegovi partneri spremaju se da izdaju kriptovalutu libru već u januaru naredne godine, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *