Rekordan gubitak Bafetove kompanije

Dodajte komentar

Berkšir Hatavej, investiciona kompanija Vorena Bafeta objavila je rekordni neto gubitak od gotovo 50 milijardi dolara.

Neto gubitak Berkšira u prvom tromjesečju iznosio je 49,75 milijardi dolara, ili 30,653 dolara po dionici Klase A, odražavajući 54,52 milijarde dolara gubitaka od ulaganja, uglavnom redovnih dionica. Godinu dana ranije, neto zarada iznosila je 21,66 milijardi USD, ili 13,209 USD po dionici.

Tromjesečna operativna dobit, koju Bafet smatra boljom mjerom uspješnosti, porasla je 6%, na 5,87 milijardi dolara, ili oko 3,624 dolara po dionici Klase A, 5,56 milijardi dolara, ili oko 3,388 dolara po dionici, prenosi Bizlife.

Računovodstveno pravilo zahtijeva od Berkšira da izvještava o nerealizovanim gubicima dionica i dobiti sa zaradom. To uzrokuje velike promjene u Berkširovim neto rezultatima koje Bafet smatra besmislenim.

Bez obzira na to, Berkšir se dijelom nagomilao dionicama zbog nesposobnosti Bafeta da nađe velike kompanije za kupovinu odmah, zbog suše koja je trajala više od četiri godine i koja je ostavila Berkšir sa oko 137,3 milijarde dolara gotovine.

Standard & Poor’s 500 skliznuo je 20 posto u prvom kvartalu, ali bilo je strmijih padova u nekoliko velikih Berkširovih ulaganja, uključujući American Express, Bank of America, Wells Fargo i četiri aviokompanije – American, Delta, Southwest i United.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *