“Kanada i zvanično u recesiji zbog pandemije korone”

Dodajte komentar

Kanada je u prvom kvartalu zvanično ušla u recesiju, koju je izazvala pandemija COVID-19, saopštio je savjet uticajnog Instituta “C.D. Howe”.

Zvanična statistika sugeriše da je ekonomija u martu smanjena za devet procenata.

Usporavanje ekonomije pokazuje da je vreme za proglašenje recesije, smatra savet uticajnog kanadskog instituta “C.D.Howe”.

“Članovi su se složili da je primjenom metodologije savjeta na preliminarne dostupne podatke, Kanada ušla u recesiju u prvom kvartalu 2020. godine”, navedeno je u saopštenju savjeta.

Izvještaji pokazuju da je tokom marta izgubljeno više od milion radnih mjesta, a preliminarna procjena kanadskog Zavoda za statistiku sugeriše da je ekonomija smanjena za devet procenata, jer fabrike širom zemlje ne rade.

Savjet instituta kaže da je ekonomija dosegla vrhunac u februaru, neposredno prije nego što su širom zemlje uvedene drastične mjere za usporavanje širenja korona virusa.

Pandemija COVID-19 još je mlađa od dva mjeseca u Kanadi, a savjet je u petak saopštio da je usporavanje tako brzo i duboko da se već sigurno moze proglasiti recesija.

Iako je pad u martu bio rekordan, ekonomisti očekuju da će podaci za april biti još gori.

Savjet čini osam članova, koji se obično sastaju jednom godišnje u decembru, odlučio je da se sastane dva puta prošlog mjeseca, kada je postalo jasno da se sa ekonomijom Kanade nešto događa.

Stiven Gordon, profesor ekonomije na Laval univerzitetu i član vijeća, kaže da je trenutno ekonomsko usporavanje sjajan primjer kako je definicija recesije “dva kvartala” previše dogmatična.

On je napomenuo da bi, ako je usporavanje krenulo u aprilu za razliku od marta, cijeli prvi kvartal bio isključen.

A budući da je skok u ljetnjim mjesecima prilično izvjestan, to bi sadašnju recesiju učinilo dugom samo jedan kvartal.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *