Evropske berze oštro pale na početku nedjelje

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica oštro pale, kao i na azijskim tržištima, zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine jer Washington optužuje Peking za širenje koronavirusa.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 2,2 posto, nakon što je prošle nedjelje snažno porastao.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,70 posto, na 5.723 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,40 posto, na 10.553 boda, a pariški CAC 2,80 posto, na 4.417 bodova.

Loše raspoloženje na burzama posljedica je oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu u petak, nakon Trumpovih prijetnji Kini uvođenjem carina jer američki predsjednik smatra da Peking nije učinio dovoljno na zaustavljanju koronavirusa prije nego što se proširio svijetom.

Prijetnja carinama podsjetila je ulagače na prošlogodišnji trgovinski rat između SAD-a i Kine.

‘Ulje na vatru’ dolio je u nedjelju američki državni sekretar Mike Pompeo kazavši da postoje “značajni dokazi” da je koronavirus nastao u kineskoj laboratoriji u Wuhanu.

Kina sve to opovrgava, a rast napetosti između te dvije zemlje izazvao je jutros i pad američkih terminskih indeksa za više od 1,5 posto, što najavljuje pad cijena dionica na Wall Streetu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *