IRF-u zadato da olabave put do kredita

1 komentar

Rok u kome Investiciono-razvojni fond (IRF) treba da u konsultaciji sa Centralnom bankom (CBCG), a po zaduženju Vlade, olabavi procedure za odobravanje kredita za likvidnost preduzeća, koji su najavljeni krajem marta, i da izmijeni godišnji plan rada da bi u njega ubacio hitnu podršku privredi ističe danas.

“Što se tiče priprema novih procedura za odobrenje kredita, to smo već uradili, IRF radi po skraćenim procedurama, ostali su neki detalji koje treba usaglasiti sa CBCG za predstojeće kreditne linije koje IRF planira”, odgovoreno je “Vijestima” iz IRF-a.

Ministar finansija Darko Radunović je prošlog petka, kada je Vlada utvrdila drugi paket ekonomskih mjera, izjavio da se zadužuje IRF da do 30. aprila predloži Vladi izmjenu godišnjeg plana rada da bi dodao to hitno pružanje podrške preduzetnicima, malim, srednjim i velikim preduzeća te da u konsultaciji sa CBCG do tad pojednostavi procedure za odobravanje kredita za likvidnost, koji su najavljeni 25. marta.

Iz CBCG je zvanično odgovoreno “Vijestima” da nemaju zakonska ovlašćenja da propišu procedure, kriterijume i uslove za odobrenje kredita fonda, da je to isključiva nadležnost njegovog odbora direktora, a da je CBCG zadužena za kontrolu poslovanja u skladu sa zakonom o IRF-u i propisima vrhovne monetarne institucije.

Ministar Radunović je saopštio da IRF treba da izmijeni interne procedure, smanji broj potrebnih dokumenta te da do skraćenih procedura u odobrenju kredita za likvidnost dođe uz istovremeno adekvatno upravljanje rizikom likvidnosti i operativnim rizikom.

Premijer Duško Marković je kazao juče u parlamentu da je IRF zaključno sa jučerašnjim danom odobrio 143 kredita u ukupnom iznosu od 28,2 miliona eura, dok je u obradi još 191 zahtjev.

Dio preduzetnika se žalio da se teško i sporo dolazi do povoljnije kreditne linije u iznosu do maksimum tri miliona eura, a iz IRF-a su odgovorili da se moraju poštovati zakonske procedure za odobravanje kredita i pravila CBCG te da bi pozajmice bez kolaterala predstavljale krivično djelo. Naglasili su i da kredite ne daju za rješavanje problema iz prošlosti, nego za pogođene krizom zbog koronavirusa. Kroz kredite državnog IRF-a obezbijeđeno je ukupno od 120 do 130 miliona eura.

Premijer saopštio da je IRF do juče odobrio 28,2 miliona

IRF-u je stiglo oko 720 zahtjeva (podatak na 24. april). Kreditna linija za likvidnost je nazvana “za preživljavanje”, rok vraćanja je do 8 godina i uključuje grejs period do dvije godine, kamata je 1,5 do dva odsto, a iz IRF-a su kazali da su dali meke instrumente obezbjeđenja i široku lepezu instrumenta za kolateral.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • hahahaha čemu služi ovaj smiješni glagol: olabaviti? Već se drugi put stavlja u naslove i pravi se kontra usluga CG ekonomiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *