Zapadnom Balkanu 3,3 milijarde eura

Dodajte komentar

Evropska komisija najavila je finansijsku podršku od 3,3 milijarde zajedno sa Evropskom investicionom bankom, u korist građana Zapadnog Balkana, a cilj paketa je suočavanje sa neposrednim zdravstvenim i humanitarnim potrebama pandemije COVID-19, kao i pomoć u socijalnom i ekonomskom oporavku.

“Uz pojačanu podršku, Komisija u svom doprinosu uoči sastanka lidera EU-Zapadni Balkan 6. maja oblikuje široke parametre dugoročne podrške koji će biti predstavljeni kasnije ove godine u obliku Ekonomskog i Investicionog plana za region” saopšteno je iz EK, prenio je Javni servis.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kazala je da EU mobiliše značajan finansijski paket, potvrđujući snažnu solidarnost i da ćemo zajedno prevazići krizu i oporaviti se.

Ona je istakla da imaju specijalnu odgovornost da pomognu partnerima sa Zapadnog Balkana, kojima je budućnost u EU.

“Pored toga, nastavićemo da pomažemo regionu uključujući i podršku reformama neophodnim na putu ka EU, jer će oporavak djelovati učinkovito samo ako zemlje nastave da ispunjavaju svoje obaveze”, istakla je predsjednica EK.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji ocijenio je da je EU putem finansijske podrške brzo i sveobuhvatno djelovala da podrži Zapadni Balkan u suočavanju sa pandemijom COVID-19.

“Naš rad će se nastaviti. Pripremamo ekonomski investicioni plan za region, kako bi se izborio sa teškim socioekonomskim uticajem krize, modernizovala ekonomija regiona, podržale reforme i smanjio jaz u razvoju, a sve to donosi konkretne i brze benefite građanima”, istakao je Varhelji.

Kako je saopšteno iz EK, finansijski paket EU od više od 3,3 milijarde uključuje relokaciju Instrumenta pretpristupne pomoći od 38 miliona neposredne podrške zdravstvenom sektoru.

“Naročito kroz dostavljanje neophodnih sredstava za spašavanje života, poput lične zaštitne opreme, maski i respiratora; 389 miliona za socijalni i ekonomski oporavak i paket od 455 miliona za pokretanje ekonomije, u bliskoj saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama”, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, ovo takođe uključuje i predlog od 750 miliona makrofinansijske podrške i paket vrijedan 1,7 milijardi od Evropske investicione banke.

Kako su istakli u EK, Zapadnom Balkanu će biti potrebna kontinuirana podrška i kada kriza bude okončana, pa će ove godine biti predstavljen i ekonomski investicioni plan za region, kako bi se podstakao dugoročni oporavak, osnažio ekonomski rast i podržale reforme koje su neophodne na putu ka EU.

“Za period 2021-2027, Komisija je predložila ukupni budžet za predpristupnu podršku (IPA III) od 14,5 milijardi eura, od čega je veći dio namijenjen Zapadnom Balkanu”, navode u Komisiji.

Kako se dodaje, EU je obezbijedila neposrednu humanitarnu pomoć za izbjeglice i migrante od 4,5 miliona eura i osam miliona za rješavanj e hitnih potreba u migrantskim kampovima širom regiona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *