Vlada pregovara sa kreditorima o pozajmici 450 miliona eura

Dodajte komentar

Vlada i Ministarstvo finansija pregovaraju sa inostranim i domaćim kreditorima i pokušaće da obezbijede pozajmicu od 455 miliona eura, dok bi 53 miliona trebalo da dobiju iz donacija. Radi se o novcu koji je potreban za oporavak crnogorske ekonomije, koja je ugrožena zbog pojave pandemije novog virusa korona, saopštio je juče tokom premijerskog sata premijer Duško Marković odgovarajući na pitanja poslanika.

– Sredstva za finansiranje ovogodišnjeg budžeta u potpunosti su bila obezbijeđena kroz akumulirane depozite iz prethodne godine. Ipak, nove okolnosti zahtijevaju revidiranje postojećih budžetskih planova jer će očekivano smanjenje budžetskih prihoda i finansiranje mjera podrške privredi dovesti do povećanja deficita budžeta, a što posledično zahtijeva i dodatna sredstva za njegovo ostvarivanje. Crna Gora je zbog svoje promišljene ekonomske politike, neposredno prije izbijanja pandemije, dobila garanciju Svjetske banke u iznosu od 80 miliona koja će obezbijediti povoljno zaduženje od najmanje 250 miliona eura. Na ovaj način, zahvaljujući našoj reputaciji kod međunarodnih kreditora, olakšaće se pristup finansijskim tržištima i obezbijediti najznačajniji iznos sredstava neophodnih za finansiranje budžeta u 2020. godini – rekao je Marković.

Dodao je da će, pored navedenog, dio sredstva biti obezbijeđen kroz kreditnu podršku MMF-a kao i Evropske komisije.

– Konkretno, u ovom trenutku pregovara se za obezbjeđivanje sredstava u iznosu od 508 miliona eura. Od navedenog iznosa, 455 miliona eura će biti obezbijeđeno kroz kreditne aranžmane, dok je oko 53 miliona eura obezbijeđeno iz donacija. Razgovori se vode, kako sa domaćim, tako i sa inostranim finansijskim institucijama. Ministarstvo finansija je u svakodnevnoj komunikaciji sa Svjetskom bankom, Evropskom komisijom, Međunarodnim monetarnim fondom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Evropskom investicionom bankom i Razvojnom bankom Savjeta Evrope. Kod svih ovih adresa postoji spremnost za definisanje paketa podrške Crnoj Gori u cilju smanjivanja socio-ekonomskih posledica koje su nastale usled pandemije Kovida-19. Od Evropske komisije očekuje se finansijska podrška od okvirno 60 miliona eura, uz skoro definisanje uslova korišćenja tih sredstava – kazao je Marković.

Dodao je da je Evropska komisija već odobrila da se sredstva IPA aranžmana, u iznosu od 53 miliona eura, preusmjere i iskoriste za realizaciju tekućih urgentnih potreba u oblasti zdravstva i podrške privredi i građanima.

Marković je istakao da će milione od donacija usmjeriti na izgradnju nove Infektivne klinike u Podgorici. Kad su u pitanju radovi na sjeveru Crne Gore, premijer kaže da nijesu obustavljeni.

Prva dionica autoputa do polovine 2021. godine

Marković je juče potvrdio da će kasniti završetak radova na prvom dijelu autoputa, odgovarajući na pitanja poslanika Aleksandra Damjanovića.

-Izvođač radova na prvoj dionici autoputa pokrenuo je postupak za odobrenje produžetka roka izgradnje, usled više sile izazvane pandemijom virusa korona. Projekat 6i mogao da bude završen u prvoj polovini naredne godine. 0 ishodu te odluke informisaćemo parlament i poslanike i cijelu javnost čim procedura bude okončana. Ohrabrujuća informacija je da se radovi na dionici od Smokovca do Mateševa realizuju dobrom dinamikom, rekao je Marković.

Dodao je da nema mjesta za dramatična predviđanja kada je u pitanju autoput.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *